Fuskanklagelser växer i ryskt val

ANNONS
|

Strax innan midnatt lägger sig en känsla av utmattning över valobservatörerna Grazjdanin Nabljudatels kontor på Tverskaja-gatan i centrala Moskva. Bland travar av papper, juridiska handböcker och datorsladdar sitter en liten grupp frivilliga. Här och var syns vita band knutna i kläder eller prylar, symbolen för den ystert uppvaknande oppositionen.

Efter parlamentsvalet i december där fuskanklagelser haglade anmäler sig nu tusentals för att övervaka det stundande presidentvalet. Viljan att har överraskat många, inklusive arrangörerna här. Lokalen skulle ha stängt redan en timme sedan, men folkströmmen har inte velat ta slut.

Filmklipp

Vid en dator sitter en ung kvinna med "Irina" skrivet på en namnlapp. Hon berättar att hon själv har tänkt ställa upp som observatör, men det organisatoriska arbetet här har fått komma först och nu verkar platserna vara slut i hennes distrikt.

ANNONS

–Men, vi får se vad som händer, säger hon och tittar djupt in i skärmen.

Att filma misstänkt valfusk och sedan publicera filmerna på internet blev en populär oppositionell taktik under valet i december. Men på torsdagen uppstod en skarp diskussion när myndigheter inför söndagen sade sig ha hittat misstänkt förfalskade filmklipp. I ett av dem, som hävdas vara filmat den 4 mars, säger en ung man att någon annan röstat i hans namn.

En utredande kommitté meddelade att de tänkte undersöka eventuella lagbrott.

Skjuter tillbaka

Nyheterna kommer bara en dag efter att premiärminister Vladimir Putin, som väntas vinna valet, anklagade oppositionen för att planera valfusk. Oppositionella besvarade elden och flera framstående bloggare misstänkte att filmklippen skapats av Putin-vänliga grupper för att väcka misstankar mot observatörernas arbete och för att urvattna framtida anklagelser.

"Det är ett intressant påhitt från Putin's propagandamaskin", skrev oppositionelle bloggaren Andrej Malgin, enligt AFP.

Ryssland leds av en president, tidigare vald på fyra år, men från och med i år med en mandatperiod på sex år. Presidenten lägger upp de politiska linjerna, fastställer lagar och utser premiärminister och regering, som dock måste godkännas av parlamentet.

Parlamentets underhus, duman, har 450 ledamöter som väljs i allmänna val med sjuprocentsspärr. Överhuset, federationsrådet, har 166 ledamöter – två från var och en av de 83 federationssubjekten, de delrepubliker, län, regioner och storstäder som tillsammans utgör den ryska federationen.

Sedan Sovjetunionens fall har Ryssland haft tre presidenter:

1991–99 Boris Jeltsin (1931–2007)

2000–08 Vladimir Putin (1952–)

2008–12 Dmitrij Medvedev (1965–)

(TT)

ANNONS