Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikaels kista bärs längs Bukarests gator. Sveriges drottning Silvia syns i mitten av bilden, närmast till vänster om de bärande hedersvakterna.

Fullt på gatorna när exkung begravs

Tiotusentals rumäner, och kungligheter som Carl XVI Gustaf och Silvia, deltar på Bukarests gator i sorgeceremonierna för Rumäniens avlidne exkung Mikael.

Bland de tillresta celebriteterna finns de spanska och svenska kungaparen samt Storbritanniens prins Charles.

Mikael I avled i Schweiz, 96 år gammal, den 5 december.

När han blev regent första gången, 1927, hade han inte ens fyllt sex år. Fadern Carol II återkom som kung några år senare, men som vuxen fick Mikael en ny chans. Han var statsöverhuvud i Rumänien under större delen av andra världskriget, från 1940, och fram till 1947 då han tvingades abdikera.

Exkung Mikael var en av de sista världsledarna från den tiden. 91-åriga drottning Elizabeth sitter ju kvar i Storbritannien, men hon tillträdde först på 1950-talet.

Efter ceremonierna i Bukarest förs kistan med tåg till den kungliga begravningsplatsen i Curtea de Arges, längre nordvästerut i Rumänien, rapporterar nyhetsbyrån AP. För rumänska rojalister är det en bitter påminnelse om det tåg kommunistregimen satte Mikael och hans mor Helen på i december 1947, då han tvingades abdikera och gå i exil i Schweiz.