Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Expresident Alberto Fujimori lämnar sjukhuset i Lima, Peru.

Fujimori har lämnat sjukhuset

Perus auktoritäre exledare Alberto Fujimori har lämnat sjukhuset i huvudstaden Lima som en fri man.

79-åringen kördes ut i rullstol av sonen och parlamentsledamoten Kenji och vinkade till supportrar innan han åkte in väg i en bilkonvoj.

En kvinna skrek "Vi älskar dig, vi älskar dig!" och försökte sträcka sig genom raden av säkerhetsvakter för att kunna röra vid Fujimoris bil.

"Med min pappa", twittrade Kenji Fujimori tillsammans med en selfie tagen i baksätet av deras stadsjeep.

Kontroversiellt beslut

Nyligen benådades han av president Pedro Pablo Kuczynski, ett kontroversiellt beslut som lett till ministeravgångar och gatuprotester.

Presidenten har motiverat beslutet med Fujimoris sviktande hälsa. Men enligt kritikerna var benådningen en eftergift för att politiska motståndare räddat Kuczynski från att avsättas av kongressen i en omröstning dagarna före benådningen. Kenji Fujimori och andra så kallade fujimorister uteblev från omröstningen.

Kuczynski hotades av riksrätt. Han anklagas för att ha ljugit för att sopa igen spåren till den brasilianska byggjätten Odebrecht som har betalat ut hundratals miljoner kronor i mutor till högt uppsatta personer runt om i Sydamerika.

Dömd till 25 år

Fujimori har själv hälsat från sjuksängen att benådningen var en överraskning, och i ett videomeddelande bett landets befolkning om förlåtelse.

Kuczynski lovade att inte benåda Fujimori under förra årets valkampanj, då Fujimoris dotter Keiko var hans motkandidat.

Många i Peru har sett Fujimori som en korrupt diktator medan andra hävdar att det var han som ledde landet ur en ekonomisk kris under sin tid som president, 1990–2000.

2009 dömdes han till 25 års fängelse för att ha beordrat två massakrer samt för korruption. Han lider av bland annat cancer.