Frustrerade medlemmar söker vaccin utanför EU

EU-medlemmar söker sig utanför unionen för att säkra vacciner. Danmark samarbetar med Israel. Förre ordföranden för Europeiska rådet Donald Tusk varnar för Kina och Ryssland.

ANNONS
|

Hoppet om en vändning knyts till vacciner som ska ge immunitet och normalitet. Men tillgången varierar och vaccinationsprogrammen går framåt i olika takt. För EU har frågan blivit ett inte alldeles lyckat test på solidaritet och sammanhållning. Spänningarna kommer till ytan när frustrerade medlemsländer söker sig till Kina och Ryssland för att kunna möta de nationella behoven.

Polens president Andrzej Duda talade på måndagen i telefon med Kinas president Xi Jinping om möjligt samarbete om vacciner. Men det fick den tidigare polske premiärministern och ordföranden för Europeiska rådet Donald Tusk att reagera. Han uppmanade polacker och européer att inte vara "naiva" om Moskvas och Pekings avsikter.

ANNONS

"Jag varnar för en så naiv inställning till dessa mycket cyniska aktörer. Jag talar om de kinesiska och ryska myndigheterna. Och framför allt skulle jag varna de polska myndigheterna och även andra europeiska länder mot att köpa och försöka vaccinera sina medborgare med ett vaccin som inte har testats", sa Tusk enligt nyhetsnätverket Euractiv.

Vänder blickarna mot öster

På måndagen anlände också det första partiet med 200 000 doser av det ryska Sputnik V-vaccinet till Slovakien. Tjeckien har bett om leveranser av samma vaccin. Serbien är det europeiska land efter Storbritannien, båda utanför EU, som anses ha kommit längst i sin vaccinationskampanj till stor del tack vare inköp av stora mängder kinesiskt vaccin.

Ungern har träffat avtal med Ryssland om vaccininköp och i slutet av förra månaden gav landets medicin- och livsmedelsmyndighet klartecken för det kinesiska läkemedelsbolaget Sinopharms vaccin. Bryssel betraktade beslutet som ”olämpligt” då EU ännu inte hade godkänt något av de två vaccinalternativen.

Danmark och Österrike söker sig båda söderut för att hitta en samarbetspartner i Israel. Landet har vaccinerat över halva befolkningen med en dos. Av israeler över 60 år har 80 procent fått två doser. Det ger positiva resultat och restriktionerna väntas snart kunna lättas.

LÄS MER:Varning för vaccinbedragare

”Det gäller att få tillgång till fler vacciner mot covid-19”

Den danska statsministern Mette Fredriksen och den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz åker på torsdagen till Israel för samtal med den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu.

ANNONS

”Vi kommer bland annat att diskutera hur vi kan bli mer självförsörjande i vacciner. Både på kort sikt när det gäller att få tillgång till fler vacciner mot covid-19. Men också på längre sikt”, skriver Mette Frederiksen i ett uttalande.

Israel är intressant när det gäller att utveckla vacciner och behandlingsmetoder, enligt statsministern:

”Därför ser jag fram mot att mötet kan få ännu mer fart på vårt samarbete och erfarenhetsutbyte, så att vi kan arbeta tillsammans för att hitta lösningar inom områden som forskning och utveckling av nya vacciner, offentlig-privata partnerskap och vaccinproduktion”.

Anklagar EMA för att vara långsamma

Sebastian Kurz anser att även om principen att EU upphandlar vacciner för medlemsländerna är korrekt, har Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) varit för långsam med att godkänna vacciner.

”Vi måste därför förbereda oss för ytterligare mutationer och bör inte längre vara beroende av endast EU för produktion av andra generationens vacciner,” säger den konservativa kanslern i ett uttalande på tisdagen.

Enligt Kurz har Österrike, Danmark och Israel haft nära kontakt sedan pandemin bröt ut förra året och att de nu vill utöka samarbetet. Experter uppskattar att Österrike behöver kunna vaccinera sex miljoner invånare årligen. Därför behöver vi arbeta med Israel och Danmark i forskning och produktion, framhåller han.

I Danmark har över tio procent av befolkningen fått sin första injektion. Österrike ligger på ungefär samma nivå som Sverige, där drygt sju procent fått ett första dos.

ANNONS

LÄS MER:Trump fick coronavaccin – innan han lämnade Vita huset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS