Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Fruktad gas från Nazityskland misstänks ha dödat offren

Obduktioner av offer för attacken i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien pekar på att de exponerats för stridsgasen sarin. Omvärlden väntar spänt på USA:s nästa drag, efter signaler från president Donald Trump om att den syriska regimen gått över gränsen.

Ett 30-tal av de skadade i attacken i Idlibprovinsen i tisdags fördes till Turkiet för vård och tre av dem har avlidit. Obduktioner pekar på att det kemiska stridsmedlet sarin har använts, enligt Turkiets hälsodepartement. Resultaten av obduktionerna kommer att skickas till Haag i Nederländerna, för att analyseras av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Sarin upptäcktes för första gången 1938 i Tyskland.

Totalt dödades över 80 människor i attacken, som väckt avsky i omvärlden. Flera länder, bland dem USA, Frankrike och Storbritannien, anklagar den syriska regimen för att ha bombat med kemiska stridsmedel i det i huvudsak rebellkontrollerade området.

Syrien nekar

Syriens utrikesminister Walid al-Muallim upprepar vid en pressträff att landet aldrig har använt kemiska stridmedel mot den egna befolkningen, eller mot "terroristerna som dödar vårt folk". Han för åter fram den förklaring som Ryssland presenterade under gårdagen, att rebeller i al-Nusrafronten hade lagrat stridsgas i en byggnad som träffades under det syriska flyganfallet.

Dagen efter att FN:s säkerhetsråd misslyckats med att anta en resolution om attacken fortsätter den att vara i världspolitikens centrum. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar det en "skandal" att rådet inte kunde enas.

– Det var en barbarisk attack som måste klaras upp. Användning av kemiska stridsmedel är ett krigsbrott, säger Merkel vid en presskonferens, rapporterar Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin säger i ett telefonsamtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att "grundlösa anklagelser" om den syriska attacken är oacceptabla, rapporterar ryska medier.

Amerikansk omsvängning

USA:s president Donald Trump reagerade på rapporterna om giftgasattacken med hårda ordalag. Många har tolkat gårdagens uttalanden som en omsvängning i USA:s Syrienpolitik. En av dem är Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen (LA), som säger att hans regering är öppen för att öka sitt militära bidrag i Syrien.

– Om Trump säger att hans röda linjer har överskridits så är det inte långt till att han också tvingas agera. Högst troligt med en militär upptrappning, säger Samuelsen till nyhetsbyrån Ritzau.

Danmark har tidigare bidragit med stridsflyg som har bombat Islamiska staten (IS) i Irak och Syrien. Och danska jägarsoldater i Irak har nyligen fått mandat att gå in i Syrien, Nu kan den danska insatsen öka ytterligare.

– Danmark har tradition av att vara med på fronten i alla aktioner. Vi har inte missat en enda Nato-operation, och vi är med i koalitionen mot IS, säger den danske utrikesministern och fortsätter:

– Vi måste förklara för de stridande parterna att de inte kan vinna militärt. Det måste till en politisk lösning, Vi ska sätta press på dem, och det krävs att man använder mer muskler under en period, då ska vi vara öppna för det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.