Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Houstonbor räddas i båtar efter de extrema översvämningarna.

Frivilliga drar stort lass efter översvämning

Räddningstjänsten är överbelastad i Houston. Nationalgardet har kallats in, men det är de frivilliga krafterna som stått för en stor del av räddningsinsatserna.

För tolv år sedan, efter orkanen Katrina, bildades Cajun Navy – ett informellt nätverk av båtägare i Louisiana som enligt egen utsago räddat tusentals strandsatta personer. När grannstaten Texas nu drabbats av extrema översvämningar har nätverket mobiliserats igen.

- Jag kan inte med att bara sitta och titta på när jag har en perfekt båt på min uppfart, säger Jordy Bloodsworth, som tagit med sig båten till Texas för att delta i räddningsarbetet, till tidningen The Advocate.

Även Louisianas guvernör, John Bel Edwards, har skickat hjälp till grannarna i Texas.

"För nästan tolv år sedan öppnade Texas dörren för människor från Louisiana när orkanen Katrina ödelade vår delstat", säger han i ett uttalande.

Guvernören har skickat bilar och båtar från Louisianas departement för djurliv och fiske till östra Texas.

Jetskis och mänskliga kedjor

I Houston, där det har regnat över 76 centimeter de senaste dygnen, liknar vägarna kanaler, vilket gjort det omöjligt för bilar att ta sig fram.

De drygt 2,3 miljoner människor som bor i staden fick aldrig någon officiell evakueringsorder utan ombads stanna kvar i sina hem. Nu har många svårt att ta sig därifrån.

Bryan Curtis, som bor strax norr om staden, nöjeskör vanligtvis sin jetski men i söndags förvandlades den till ett räddningsfordon.

- Folk behöver hjälp, jag är här för att hjälpa till och vill göra min del, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Tusentals från nationalgardet

Samtidigt har 4 000 medlemmar av nationalgardet kallats in av Texas guvernören Greg Abbott. Tillsammans med gardet har 500 fordon och 14 flygplan satts in.