Jordi Cuixart under dagen för frisläppandet från fängelset Lledoners.
Jordi Cuixart under dagen för frisläppandet från fängelset Lledoners. Bild: Joan Mateu/AP/TT

Frisläppt katalansk separatist: Ångrar inget

Tiden i fängelse har bara stärkt de politiska övertygelserna, säger den benådade katalanske separatistledaren Jordi Cuixart två dagar efter sitt frisläppande. Han kommer att fortsätta kämpa för ett självständigt Katalonien.

Cuixart, en av nio separatister som benådades av den spanska regeringen tidigare i veckan, säger sig vara överlycklig över att nu få tillbringa obegränsad tid med sina två söner. Men om frisläppandet skulle överklagas skulle han återvända till fängelset med "huvudet högt", uppger 46-åringen.

– Jag har förlorat all rädsla, säger han i sin första intervju efter att ha lämnat fängelset Lledoners nordväst om Barcelona efter fyra år bakom lås och bom.

– Jag kan inte ångra någonting, trots att jag har betalat ett högt pris. Jag tror att jag skulle göra om samma saker igen.

Enligt Cuixart kommer han att fortsätta arbeta outtröttligt för ett självständigt Katalonien, men kommer inte att gå in i politiken. Han söker nu via Europadomstolen ersättning från spanska staten för tiden i fängelse.

Benådningarna har väckt heta känslor i Spanien. Kritiker anser att beslutet innebär oacceptabla eftergifter gentemot de separatister som de menar hotar den spanska statens sammanhållning – men premiärminister Pedro Sánchez menar att det är ett nödvändigt steg mot försoning som kan bryta ett politiskt dödläge.