Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Walker Lindh (i baksätet) körs till en domstol Alexandria i Virginia i USA efter gripandet. Arkivbild.

Frisläppt extremist väcker oro i USA

John Walker Lindh blev känd som den "amerikanske talibanen" och sinnebilden för terrorhotet efter attackerna mot USA den 11 september 2001. Han verkar inte ha övergett sin övertygelse, men har nu släppts efter 17 år i fängelse – något som skapar oro i USA.

Drygt två månader efter det att dammet från tvillingtornens kollaps på Manhattan lagt sig pågår i november 2001 USA:s invasion av Afghanistan för fullt. Målet är att hitta bland andra ledaren bakom terrordåden, Usama bin Ladin. Inte förrän tio år senare nås målet, men innan dess grips hundratals misstänkta terrorister som enligt USA kan utgöra ett hot.

En av dem får mer uppmärksamhet än andra: en amerikansk 20-åring från norra Kalifornien. 18 år efter det att amerikanerna först blev varse om den "amerikanske talibanen" John Walker Lindh släpptes han på torsdagen fri i förtid efter att ha avtjänat nästan lika många år i fängelse.

Extrema åsikter

Händelsen väcker frågor om hur USA hanterar personer som radikaliserats i extrema miljöer. President Donald Trump säger att han frågat om frisläppandet kunde stoppas, men fått nej av sina jurister.

- Vi måste släppa honom. Är jag glad över det? Inte ett dugg, säger Trump till medier i Vita huset.

Det som oroar Trump och många andra amerikaner är att Lindh, trots att han släpps i förtid tack vare gott uppförande, fortfarande misstänks hysa extrema åsikter.

I myndighetsdokument som tidningen Foreign Policy tagit del av beskrivs han som en förespråkare av jihad som fortsätter att skriva och översätta texter med extremt innehåll, rapporterar Reuters. Kort inpå torsdagens frisläppande sade sig även en tv-kanal ha fått brev från Lindh 2014 och 2015 där han hyllar terrorsekten IS och kallar sig för en politisk fånge.

Beskuren frihet

Uppgifterna har fått två senatorer att skriva ett brev till den federala polismyndigheten FBI där de undrar hur säkerheten för amerikanska medborgare ska garanteras.

John Walker Lindhs föräldrar har inte velat ge några kommentarer inför frisläppandet.

Trots att han nu slipper betrakta omvärlden genom ett gallerförsett fönster kommer Lindhs frihet fortsatt att vara beskuren. Förutom att han inte får lämna landet får han enbart använda en mobiltelefon som ständigt övervakas av myndigheter.