Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

I Storbritannien ska en unik studie nu genomföras. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Amr Nabil
I Storbritannien ska en unik studie nu genomföras. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Amr Nabil

Friska ska smittas med coronavirus frivilligt

Det är nog inte många som frivilligt låter sig smittas med coronavirus. Men det är vad som händer i en världsunik studie i Storbritannien.

Det är friska, unga volontärer som kommer att smittas med coronavirus för att testa vacciner och behandlingar. Det uppges vara världens första covid-19-studie i sitt slag med frivilliga försökspersoner.

Studien har fått etiskt godkännande och kommer att inledas de närmaste veckorna. 90 personer mellan 18 och 30 år kommer att rekryteras, enligt BBC.

De kommer, heter det, att utsättas för viruset i en säker och kontrollerad miljö under övervakning av läkare.

Syftet för forskarna är att kunna räkna ut den minsta mängd coronavirus som krävs för att orsaka infektion och hur kroppens immunsystem reagerar på det.

Detta kommer att ge läkare en bättre förståelse för covid-19, sjukdomen orsakad av viruset sars-cov-2 , och utvecklingen av vacciner och behandlingar.

LÄS MER: EU lovar kamp mot mutationer

Många aktörer bakom

Studien sker i samarbete mellan den brittiska regeringens arbetsgrupp för att få fram vacciner, universitet, den nationella brittiska hälsovårdsmyndigheten och ett företag som har banat väg för virala mänskliga utmaningsmodeller, skriver BBC.

I första hand kommer studien att använda viruset som har cirkulerat i Storbritannien sedan pandemin började i mars. Det bedöms utgöra en låg risk för friska vuxna att medvetet infektera volontärer.

Med tiden kommer sannolikt ett litet antal volontärer att få ett godkänt vaccin och sedan utsättas för viruset, vilket hjälper forskare att ta reda på de mest effektiva.

Volontärer uppmanas att komma fram och delta i studien. De kommer att kompenseras för sin tid, lovar regeringen.

LÄS MER: Israelisk studie: antalet covid-fall minskar med 94 procent

Ska ge en unik insikt

Clive Dix, tillfällig ordförande för Vaccines Taskforce, säger enligt BBC:

"Vi har säkrat ett antal säkra och effektiva vacciner för Storbritannien, men det är viktigt att vi fortsätter att utveckla nya vacciner och behandlingar för covid-19. Vi förväntar oss att dessa studier ger unik insikt i hur viruset fungerar och hjälper oss att förstå vilka lovande vacciner som ger den bästa chansen att förhindra infektionen."

Storbritannien var först i Europa med att godkänna ett vaccin och komma igång med vaccineringar. Hittills har fler än 15 miljoner människor fått doser av ett vaccin mot covid-19.

Mänskliga utmaningsstudier har historiskt spelat en viktig roll för att driva utvecklingen av behandlingar för ett antal sjukdomar med stor spridning och svåra följder är hälsan som malaria, tyfus, kolera och influensa.

LÄS MER: Två covidtest i veckan kan vänta danskarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.