Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Frisör nekade kvinna med hijab - döms till böter

Malika Bayan nekades behandling av en frisör för att hon bär hijab. I ett uppmärksammat fall slår domstol nu fast att det handlar om diskriminering och bötfäller frisören. - Vi sätter ner foten och säger att det här inte är okej, säger Malika Bayan, till NRK.

Det var i oktober 2015 som Malika Bayan gick in i en frisörsalong i norska Bryne, strax söder om Stavanger. Enligt NRK nekades hon behandling och frisören uppgav att hon "inte tar i sådana som du". I veckan inleddes rättegången mot frisören, som nu döms till böter för diskriminering. 
– Hade hon inte dömts hade vi kunnat få se ett slags apartheid i Norge där muslimer skiljs ut och inte inkluderade i definitionen "alla", säger Malika Bayan till NRK.

LÄS MER: Inför rätta - nekade kund i hijab

"Totalitär symbol"

Frisören har tidigare sagt till norska medier att hijab för henne är en "totalitär symbol" som "betyder att jag ska dödas". Hon har berättat att hon inte ville "släppa in ondskan" i sin frisörsalong. Hon döms nu till böter på 10 000 kronor, samt får stå för rättegångskostnaderna.

Kvinnans advokat säger till NRK att domen präglas av att hennes klient tidigare varit aktiv i den anti-islamska grupperingen Stopp islamiseringen av Norge.

– Hon döms på grund av sina åsikter och vad hon tänkte där och då. Domarna hoppar över den svåra frågan om huruvida hijab är religion eller inte, säger advokaten Ellefsen Eide, till NRK.

Uppmärksammat fall

Målet har väckt het debatt i Norge, och både frisören och kunden har känt sig utsatta. Även domaren i målet har fått ta emot hotfulla e-post. I domen, som avkunnades vid rätten i Jæren i Norge konstateras att "det står utom tvivel att hijab är ett uttryck för religion". 

Malika Bayan säger till NRK att hon är nöjd med utfallet och att det inte handlar om storleken på boten, utan att rätten konstaterat att det inte är lagligt att diskriminera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.