Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Tack till er allihop. Vilka ni än är, hur ni än gjorde det, så fick ni ut oss. Tack så mycket", säger Ali Gharavi efter att han släppts.

Frigiven svensk: Tack till er som fick ut oss

IT-konsulten Ali Gharavi och sju andra människorättsaktivister som suttit fängslade i Turkiet har släppts, efter nästan fyra månader.

- Jag vet knappt vad jag ska säga, jag är ungefär 30 sekunder från att börja gråta. Men jag vill tacka alla, alla er, diplomater och alla som varit här och stöttat oss, säger han med tårar i ögonen till Dagens Nyheters reporter, som var på plats utanför säkerhetsfängelset Silivri utanför Istanbul.

Domstolen beordrade att de åtta skulle friges tills vidare efter rättegången på onsdagen. De togs emot av jublande vänner och kollegor vid fyratiden i morse. Tysken Peter Steudtner säger att de allihop är "mer än lättade".

- Vi är så tacksamma för allt juridiskt och diplomatiskt stöd vi fått, säger en lika tårögd Steudtner när han lämnar fängelset, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Han kramade om människor som väntade på dem utanför fängelset, dit de tagits efter rättegången för att sedan släppas fria.

"Beskedet att Ali Gharavi har försatts på fri fot av den turkiska domstolen är välkommet och ett steg i rätt riktning", skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i en kommentar.

"Vi har sedan gripandet arbetat mycket aktivt med fallet. Jag har i dag själv pratat med Ali för att höra hur han mår och för att erbjuda vårt fortsatta stöd."

"En stor familj"

De åtalade anklagas i svepande ordalag för terrorrelaterade brott. De greps vid ett möte utanför Istanbul i juli, som handlade om digital säkerhet.

Åtalet kvarstår fortfarande och rättegången ska återupptas den 22 november. Ali Gharavi och Peter Steudtner – som deltog vid mötet i egenskap av utbildare – är dock fria att lämna landet.

- Jag vet inte vad jag ska säga, jag vill bara vara med min familj, säger Ali Gharavi till DN, efter att ha gått ut genom fängelsegrindarna.

Många kvar

Amnestys Turkietchef Idil Eser var förvånad över domstolens beslut. Hon ville efter att hon släppts gärna uppmärksamma andra som sitter bakom lås och bom.

- Fortfarande sitter många av våra vänner, och journalister, kvar i fängelset. Vi kommer att fortsätta att arbeta tills alla människorättsförsvarare och journalister har släppts fria, säger hon till Reuters.

Amnestys lokale ordförande i Turkiet, Taner Kilic, sitter fortsatt fängslad och ställs inför rätta i ett separat fall. Han anklagas för deltagande i kuppförsöket i juli 2016, men nekade under en rättegång i Izmir på torsdagen till alla anklagelser. Därefter återfördes han till häktet.

- Vi hoppas förstås att han också ska bli frigiven. Men det finns inget som säger att han kommer att släppas för att de andra har släppts, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige, till TT.

"Djupt lättade"

Varken hon eller någon annan på Amnesty vet hur Ali Gharavi kommer att agera när rättegången fortsätter i november.

- Det finns fortfarande en faktisk risk att han blir dömd. Om han inte åker till rättegången, så antar jag att han kan dömas i sin frånvaro. Då skulle det kunna innebära att han inte kan åka till Turkiet, eller att Turkiet försöker få honom internationellt efterlyst av Interpol, säger Madelaine Seidlitz, jurist på svenska Amnesty.

Ali Gharavi och Peter Steudtner låter hälsa i ett uttalande via familj, vänner och kollegor att de kommer att fortsätta arbeta för mänskliga rättigheter.

"Vi är djupt lättade över dagens beslut att frige alla åtta människorättsförsvarare som ställts inför rätta. Att åtalet kvarstår och rättegången ska återupptas den 22:e november är för oss obegripligt", skriver de.