Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fri Fujimori tackar medan ilskan växer i Peru

Perus auktoritäre exledare Alberto Fujimori riktar ett varmt tack för sin benådning till president Pedro Pablo Kuczynski. I sitt första uttalande sedan det kontroversiella beslutet ber han också om ursäkt.

Fujimori riktar sig till nationen i en video från sjuksängen, publicerad på hans Facebooksida tidigt på morgonen lokal tid:

- Jag är medveten om att resultaten av mitt styre å ena sidan blev väl mottagna. Men jag medger å andra sidan att jag också har svikit andra landsmän. Dem ber jag om ursäkt av hela mitt hjärta, säger han.

Det är första gången Fujimori – som suttit av tolv år av sitt 25-åriga fängelsestraff som ansvarig för massakrer och korruption – ber om förlåtelse för sitt hårdföra styre.

"En överraskning"

Men huvuddelen av den drygt en och en halv minut långa videohälsningen ägnar han åt att tacka för att han släppts fri. Han beskriver benådningen, tillkännagiven på julafton, som en överraskning som berett honom stor glädje.

- Jag kan inte hålla mig från att uttrycka min djupa tacksamhet för det komplicerade beslut som presidenten har fattat, säger han, och lovar att hörsamma Kuczynskis uppmaning till försoning.

Presidenten har själv försökt framställa beslutet som komplicerat – "mitt livs svåraste", hävdade han i ett tal till nationen på måndagen. Ett av hans löften under kampanjen inför presidentvalet i fjol var att inte benåda Fujimori. Just genom att mobilisera antifujimorister från höger till vänster lyckades han med nöd och näppe besegra exledarens dotter, Keiko Fujimori.

Bytte fot

Men när han i veckan ställdes inför risken att avsättas av kongressen på grund av korruptionsanklagelser valde han alltså att svika vallöftet – av allt att döma i utbyte mot räddande röster från fujimorister.

I sitt tal efter beslutet sade han också för första gången något positivt om den auktoritäre exledaren:

- Jag tror att hans regering även bidrog till landets framåtskridande.

Demonstrationer

Benådningen väcker stor upprördhet bland dem som drabbades av Fujimoris hårdföra metoder, liksom hos fujimorismens politiska motståndare. Flera demonstrationer har hållits i huvudstaden Lima de senaste två dagarna.

Tidningen El Comercio rapporterar att kravallpolis natten till tisdagen med tårgas hindrade demonstranter från att komma fram till sjukhuset dit Fujimori flyttats i lördags från fängelset.

Samtidigt har en tredje kongressledamot avgått i protest mot benådningen.