Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avspärrningar kring Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm, där fredssamtalen om Jemen ska äga rum.

Fredssamtal om Jemen inleds på torsdag

Fredssamtalen om Jemen inleds på torsdagen på Johannesbergs slott utanför Stockholm, bekräftar UD. Delegationer från både regeringssidan och Huthirebellerna har landat i Sverige.

Det blodiga inbördeskriget i Jemen kan sluta på ett slott i Rimbo norr om Stockholm. Huthirebellerna och regeringssidan ska försöka att komma överens om en lösning på konflikten som rasat sedan 2014.

- I går landade Huthidelegationen, och för en kort stund sedan landade även den jemenitiska regeringens delegation, säger utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till TT.

- Vi har lågt ställda förväntningar men det är positivt att samtalen nu startar, säger han.

Klockan elva på torsdagsförmiddagen kommer FN:s sändebud Martin Griffiths och utrikesminister Margot Wallström att hålla i en presskonferens.

Huthirebellernas representanter anlände till Sverige i tisdags tillsammans med Martin Griffiths. Även Sveriges speciella sändebud för Jemen, Peter Semneby, samt Kuwaits ambassadör i Jemen reste med delegationen till Stockholm, enligt UD.

Medlingen under samtalen kommer att skötas av FN:s sändebud.

- Vi fick frågan tidigt från FN om vi kunde stå värd för konsultationerna, men man ska vara tydlig med att det är FN som leder medlingen. Sedan har vi spelat en viktig roll i att ha skapat förutsättningar för att parterna ska kunna mötas i Sverige, säger UD:s presschef Patric Nilsson.