Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var då. I december 2019 mottog Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Nobels fredspris av kommittéordföranden Berit Reiss-Andersen i Oslo. Nu kritiserar hon honom för den krigiska utvecklingen i Etiopien. Arkivbild.
Det var då. I december 2019 mottog Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Nobels fredspris av kommittéordföranden Berit Reiss-Andersen i Oslo. Nu kritiserar hon honom för den krigiska utvecklingen i Etiopien. Arkivbild. Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Fredspristagaren Abiy får Nobelkritik i Norge

Norska Nobelkommittén uppmanar Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som tilldelades Nobels fredspris 2019, att sätta punkt för inbördeskriget och konflikten i regionen Tigray.

"Som premiärminister och vinnare av Nobels fredspris har Abiy Ahmed ett särskilt ansvar att få slut på konflikten och bidra till fred", skriver kommittén i ett uttalande.

Det är mycket sällsynt att Nobelkommittén kritiserar en mottagare av det pris den själv delat ut.

Abiy Ahmed fick fredspriset främst för sitt arbete med att avsluta den mångåriga konflikten mellan Etiopien och grannlandet Eritrea. Men i november 2020 gick han till militär aktion mot makthavarna i Tigray, som hade brutit med regeringen.

I det påföljande inbördeskriget har tiotusentals livs spillts och över två miljoner människor flytt. Enligt FN är Tigray i praktiken försatt i blockad, vilket gör att mat och mediciner inte når fram med hungersnöd som konsekvens.

– Sedan hösten 2020 har utvecklingen i Etiopien eskalerat till en omfattande väpnad konflikt. Den humanitära situationen är mycket allvarlig och det är oacceptabelt att humanitärt bistånd inte släpps igenom i tillräcklig grad, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

Det är inte möjligt för Nobelkommittén att återkalla ett fredspris.