Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kabulbor under ber utanför en moské i huvudstaden under högtiden id al-fitr i fredags, då vapenvilan som talibanerna nu brutit började gälla.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fredsmarsch framme i Kabul – förgäves

Efter att ha vandrat tiotals mil genom Afghanistan har en grupp fredsivrare anlänt till huvudstaden Kabul för att kräva ett stopp för krigets vansinne. Samtidigt väntas upptrappade strider när talibanernas avslutar sin vapenvila.

"Vi vill ha fred!" skanderade de dussintals marschdeltagarna när de på måndagen nådde sitt mål och började tåga genom Kabul, utmattade efter 70 mil till fots.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag uppmanar båda sidor, regeringen och talibanerna, att för guds skull finna en väg mot fred och försoning, säger en av deltagarna, Mohammad Naikzad, till nyhetskanalen Tolo News.

Havererad vapenvila

Dessvärre verkar de tala för döva öron.

De senaste dagarna har en vapenvila rått mellan talibanrörelsen och militären för att hedra slutet på den muslimska högtiden id al-fitr. Regeringen har lovat att förlänga sitt åtagande med tio dagar och uppmanat sin motståndare att göra det samma.

Men talibanrörelsen meddelade i helgen att de som planerat kommer att återuppta striderna från och med natten till måndagen.

"Alla är krigströtta"

På söndagen dödades närmare 20 människor i ett självmordsdåd i Jalalabad och dagen före föll 36 människor offer för en attack i närheten av samma stad. IS har tagit på sig ansvaret för det sistnämnda dådet.

Fröet till fredsmarschen såddes vid en sittprotest efter en bilbombsattack i staden Lashkar Gah. Till en början mötte deltagarnas plan att gå hela vägen till Kabul löje. Men i takt med att de outtröttligt fortsatt sin vandring, mitt under fastemånaden ramadan, har stödet för dem vuxit och längs vägen har de välkomnats av lokalbor.

- Vi har träffat människor i områden kontrollerade av talibanerna, och i områden som regeringen styr – alla är verkligen trötta på krig, berättar den 27-årige läkarstudenten Iqbal Khayber.