En fransk servitör i Kanada vill få rätt att vara "fransk" på jobbet. Arkivbild.
En fransk servitör i Kanada vill få rätt att vara "fransk" på jobbet. Arkivbild.

Fransman vill ha rätt att vara oförskämd

ANNONS
|

En fransk servitör som fått sparken från den restaurang han jobbat på i Vancouver, Kanada, har vänt sig till en lokal domstol för mänskliga rättigheter. Mannen, som avskedades för att han var "aggressiv, oförskämd och respektlös", menar å sin sida att hans beteende inte varit olämpligt utan att han bara varit – fransk.

Servitören Guillaume Rey skriver i sin anmälan till domstolen att den forna arbetsgivaren genom att avskeda honom diskriminerat honom på grund av hans kultur. Enligt Rey är den franska kulturen "mer direkt och uttrycksfull" och han menar att han förlorat sitt jobb på grund av den "ärlighet och professionalism" som han lärt sig under sin utbildning inom servicenäringen i Frankrike.

ANNONS

Domstolen har beslutat sig för att pröva Guillaume Reys fall, trots arbetsgivarens försök att få domstolen att lägga ner fallet.

"Herr Rey kommer att få förklara vad det är i hans franska arv som resulterar i ett beteende som människor missförstår som oacceptabelt uppförande", skriver domstolens företrädare Devyn Cousineau i beslutet.

TT-AFP

ANNONS