Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den republikanske presidentkandidaten François Fillon. Arkivbild.

Franska väljare vill att Fillon hoppar av

Fler än två tredjedelar av de franska väljarna vill att den republikanske presidentkandidaten François Fillon, som misstänks ha bidragsfuskat, ska hoppa av kampanjen. Men Fillon skakar av sig kraven.

Vänsterinriktade dagstidningen Liberation gör det inte lätt för Fillon, som på sin 63-årsdag nu försöker lämna en mardrömsvecka bakom sig:

"Det är inte längre råttorna som lämnar skeppet, utan skeppet som lämnar råttan", skriver Liberation.

En rad avhopp har skett från Fillons kampanj de senaste dagarna, varav det mest uppseendeväckande var att kampanjledaren Patrick Stefanini sade upp sig dagen efter att Fillons talesman Thierry Solère avgick. Innan dess hade Fillons tilltänkte utrikesminister Bruno Le Maire tackat för sig.

En del partimedlemmar uppmanar honom att dra sig ur kampanjen, men Fillons budskap i ett tal till cirka 1 500 anhängare på lördagen var att "jag har haft bättre födelsedagar".

Ny husrannsakan

En källa med insyn i utredningen om bidragsfusk säger att en husrannsakan gjordes i Fillons fritidshus i fredags.

- De försöker skrämma er. De angriper mig. Men det de försöker döda genom mig är en önskan om förändring, sade Fillon under talet.

Enligt en opinionsundersökning från Ifop i veckotidningen Journal du Dimanche vill nu 71 procent av de franska väljarna att Fillon hoppar av sin kampanj. Det är en ökning med sex procentenheter sedan förra mätningen den 19 februari.

Allianspartner tvekar

71-årige veteranpolitikern Alain Juppé, tidigare premiärminister och utrikesminister, som Fillon besegrade i de konservativas primärval i november, framstår alltmer som en trolig kandidat. En närstående källa antyder att Juppé kan tänka sig att kandidera "på vissa villkor".

Även allianspartnern UDI:s stöd till Republikanerna vacklar.

- Vi uppmanar Republikanerna att byta kandidat och om de inte gör det, kan vi inte längre vara kvar i alliansen, säger UDI-ledaren Jean-Christophe Lagarde till tidningen Ouest-France, enligt AFP.

Sjunkande stöd

En opinionsmätning visar att Juppé skulle få 26,5 procent av rösterna om han skulle ställa upp, följd av mittenkandidaten Emmanuel Macron med 25 procent och ultrahögerns Marine Le Pen med 24 procent.

En annan mätning, gjord av BVA, visar att Fillon inte skulle klara sig till andra omgången i presidentvalet. Le Pen leder, men har tappat 1,5 procentenheter från februarimätningen till 26 procent. Macron får i samma mätning 24 procent. Men i andra omgången skulle Macron besegra Le Pen med 62 procent mot 38.

Även Le Pen misstänks ha bidragsfuskat. Hon var kallad till polisförhör i februari, men infann sig inte. Därefter blev hon kallad till att bli utfrågad i domstol, men uteblev även då, rapporterar Reuters.