Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är bråttom när Loïc Maurin hämtar sin sjuåriga dotter Lise på skolan i centrala Paris. Terrorhotet har lett till att franska skolor skärpt sina säkerhetsåtgärder. Föräldrar uppmanas att inte samlas precis framför skolan med sina barn för att inte bli ett lättillgängligt terrormål.

Franska skolbarn drillas mot terror

Vardagen för franska skolbarn och lärare har förändrats radikalt sedan flera terrordåd skakat landet. Anti-terrorövningar har blivit en del av läroplanen och såväl barns som föräldrars beteende styrs i detalj.

Det är fredag eftermiddag och den 36-åriga musikern Loïc Maurin sitter på ett kafé i centrala Paris och väntar på att klockan ska slå halv fyra. Bara några hundra meter bort går hans sjuåriga dotter Lise i skolan och så fort klockan ringer måste hämtningen av henne gå snabbt, helst på bara någon minut.

- Vi lever i en ny slags situation och vi föräldrar har fått instruktioner om att inte längre stå utanför skolan medan vi väntar på barnen. Och vi bör inte heller stanna kvar för att prata med varandra, berättar han.

Han syftar på skolans nya säkerhetsrutiner som bland annat inbegriper både id- och väskkontroller av besökare samt parkeringsförbud i direkt anslutning till skolan på grund av risken för bilbomber.

Försiktighetsåtgärderna är en följd av terrorrörelsen Islamiska statens uppmaning till sina anhängare att rikta in sig på så kallade "mjuka" mål, där man uttryckligen nämnt skolor och lärare som tänkbara måltavlor. Många judiska läroinstitutioner, som är särskilt hotade, bevakas av beväpnade soldater och poliser.

Lärare vägrar utflykter

Philippe Lapeyre, rektor på grundskolan Ecole de quatre fils i den parisiska stadsdelen Marais, där Maurin har sin dotter, berättar om de strikta restriktioner som nu omger exempelvis skolutflykter.

- Förutom föräldrarnas skriftliga tillstånd så undviker vi så klart att besöka platser där det lätt kan bli folksamlingar. Det är inte lätt i en stad som Paris, säger han.

- Ett tag frågade vi till om med om lov för obligatoriska aktiviteter som att till exempel gå till simhallen.

Det senaste året har antalet skolutflykter vid Lapeyres skola minskat med 60 procent. Han tillägger att detta inte bara har att göra med de nya statliga rekommendationerna om de försiktighetsåtgärder som såväl skolor som lärare bör vidta.

- Vi har ett antal lärare som helt enkelt vägrar att ge sig ut med barnen. De är rädda för vad som kan hända; att det ska smälla en bomb eller att någon ska börja skjuta mot dem.

Tysta leken

Inför skolstarten i höstas meddelade den franska regeringen att landets 12 miljoner skolbarn innan allhelgonahelgen ska genomgå en obligatorisk anti-terrorövning där man simulerar ett terrorangrepp. Detta ska sedan upprepas årligen. Ett särskilt terrorlarm kommer då att ljuda ut över skolområdet och på bara några minuter ska eleverna samlas i en förutbestämd lokal som kan låsas med nyckel.

- Det ska råda total tystnad och eleverna ska hållas så långt borta ifrån dörrar och fönster som det bara går.

Ungdomar i 13-14-årsåldern får även lära sig första hjälpen.

För de allra minsta eleverna, eller skolbarn under sex år, har regeringen slagit fast att man i skolorna ska lära ut en tyst lek, "Roi du silence" (kungen av tystnad), för att man på ett relativt odramatiskt sätt ska kunna hantera ett potentiellt terrorangrepp utan att skrämma upp barnen.

Olivier Dackert, som också har sin sjuåring Nimo i Lapeyres skola, säger att terrorhotet är en del av barnens vardag nu.

- Ordet terrorist utgör en del av deras ordförråd. Det är sorgligt att det ska behöva vara så.