Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Emmanuel Macron backar om höjda bränslepriser. Arkivbild.

Franska regeringen backar efter protesterna

Frankrikes regering skjuter upp höjningen av bensin- och dieselpriserna med sex månader, meddelar premiärminister Edouard Philippe och uppmanar till lugn efter den senaste tidens våldsamma protester.

Regeringen har lyssnat på folkets vrede, enligt Philippe.

- Du måste vara döv eller blind för att inte höra eller se den, säger han i ett direktsänt tv-tal och tillägger:

- De fransmän som tagit på sig gula västar vill att skatterna sänks och att arbete ska löna sig. Det är också vad vi vill. Om inte jag klarat av att förklara det, om inte den styrande majoriteten lyckats övertyga fransmännen om det, då måste något ändras.

Elprishöjning i vår

Också aviserade, skärpta kontroller av bilars utsläpp skjuts upp med ett halvår. Under tiden kommer regeringen att diskutera åtgärder för att hjälpa svaga grupper som behöver bilen för att klara av vardagen.

Prishöjningarna på gas och elektricitet, som också skulle ha trätt i kraft vid årsskiftet, skjuts upp med tre månader tills vintern är över.

I och med det hoppas regeringen få slut på de senaste två veckornas våldsamma protester.

- Om det blir ytterligare en dag av protester, måste det deklareras i förväg och ske under lugna former, säger premiärminister Philippe.

Beslutet kommer efter ett krismöte mellan regeringen och företrädare för samtliga partier. Att dra tillbaka höjningen av bränslepriserna har varit ett av huvudkraven från proteströrelsen Gula västarna, vid sidan av högre minimilöner och återinförande av värnskatt för höginkomsttagare.

I Paris urartade protesterna i upplopp i helgen, med brända bilar, plundrade butiker och hundratals skadade och gripna.

Macrons stöd rasar

Frankrikes president Emmanuel Macrons popularitet har efter protesterna sjunkit till den lägsta hittills, visar en ny mätning gjord i förra veckan av opinionsinstitutet Ifop. Stödet för Macron har fallit till 23 procent, en nedgång med 6 procentenheter från förra månaden.

Stödet är nu på samma rekordlåga nivå som för Macrons föregångare François Hollande 2013, enligt tidningen Paris Match.

Också stödet för premiärminister Edouard Philippe har sjunkit med 10 procentenheter, till 26 procent.