Två franska före detta anställda i underrättelsetjänsten DGSE har ställts inför rätta misstänkta för landsförräderi och samröre med Kina.
Två franska före detta anställda i underrättelsetjänsten DGSE har ställts inför rätta misstänkta för landsförräderi och samröre med Kina. Bild: Petros Karadjias

Franska ex-spioner inför rätta för förräderi

Två franska före detta anställda i underrättelsetjänsten DGSE står inför rätta i Paris misstänkta för att ha överlämnat "underrättelser till en främmande makt". De riskerar 15 års fängelse vardera för att ha "skadat nationens fundamentala intressen" och enligt medieuppgifter har de haft samröre med Kina.

ANNONS

Rättegången mot männen – som nu är 69 och 73 år gamla – började på måndagen och hålls bakom stängda dörrar. Enligt åklagarna är hemlighetsmakeriet till för att "förhindra att information relaterad till nationellt försvar" blir känt. I rättssalen närvarade förutom parterna också anställda vid försvars- och inrikesdepartementen.

De båda vithåriga männen var på 1990-talet anställda vid kontraspionaget på DSGE och rättsfallet rör enligt myndigheterna bland annat "främmande makts penetrering av fransk underrättelsetjänst".

Greps med kontanter

På grund av den stränga sekretessen är inte mycket känt utåt om vad som hänt och myndigheterna har inte ens bekräftat att det handlar om Kina. Men franska medier har grävt och 73-åringen utsågs 1997 till DSGE:s man i Peking, officiellt som andresekreterare vid ambassaden. Han kallades hem igen året därpå efter att ha inlett en relation med ambassadens tolk.

ANNONS

Han återvände till Kina 2003, efter att ha pensionerat sig. Där gifte han sig med den före detta tolken och de slog sig ner på ön Hainan i södra Kina.

Den 69-årige mannen var aldrig stationerad utomlands när han arbetade åt DSGE. Han greps enligt medieuppgifter på flygplatsen i Zürich i Schweiz med en summa kontanter efter att ha träffat en kinesisk kontakt på en ö i Indiska oceanen.

Även hustrun inför rätta

De båda misstänkta frihetsberövades och åtalades i december 2017, men bägge har varit fria mot borgen.

Det var enligt försvarsdepartementet DSGE som larmade om läckorna efter en intern utredning och när misstankarna blev kända 2018 beskrev franska rättsliga källor dem som "extremt allvarliga".

Den 69-årige mannens hustru står också inför rätta, misstänkt för medhjälp till brott.

Dom i ärendet väntas på fredag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS