Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Fransk vulkan fick brutalt utbrott

Vulkanen Piton de la Fournaise som dominerar ön Reunion i Indiska oceanen fick ett utbrott under söndagen. Vulkanen är en av de mest aktiva i världen.

Mäktiga bilder cirkulerar nu på vulkanen Piton de la Fournaises dramatiska utbrott under söndagsmorgonen. Det ska ha pågått febril seismisk aktivitet under hela natten mellan lördag och söndag, fram tills utbrottet var ett faktum. Det rapporterar den lokala nyhetssejten ipreunion.com.

– Det var flera hundra händelser i toppen av vulkanen Piton de la Fournaise under natten. Vid 07:30 på morgonen kom så själva utbrottet,  säger tjänstemannen Philip Kowalski till ipreunion.com.

Vid klockan 08:30 på morgonen, lokal tid, utfärdades därför en varning till allmänheten om att ett vulkanutbrott pågick. Det är nu strängt förbjudet att närma sig vulkanen.

Folkfest

Befolkningen på ön Reunion beskrivs som mycket hänförda av vulkanutbrott. Nu är frågan hur länge medborgarna kommer få titta på detta naturens skådespel.

– Utbrottet sker i ett område där de eruptiva fenomenen i allmänhet är kortvariga. Men det är förstås för tidigt för att dra några konkreta slutsatser, säger Philip Kowalski till ipreunion.com.

Det är andra gången i år som vulkanen Piton de la Fournaise får ett utbrott i år. Årets första utbrott började den 26 maj. Men det varade bara i några timmar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.