Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På måndag väntas besked om vem Emmanuel Macron väljer som Frankrikes nästa premiärminister.

Fransk väntan på Macrons val

Frankrike valde Macron – men vem väljer han? Nyfikenheten är stor och spekulationerna många kring vilka som ska genomföra den nye presidentens politik.

Bara Emmanuel Macron själv vet än så länge vem som kommer att bli Frankrikes nästa premiärminister. Beslutet är taget "in petto" (i bröstet), har Macron förklarat, med hjälp av den term som katolska kyrkan använder när kardinaler utsetts av påven, men ännu inte offentliggjorts.

Resten av Frankrike ägnar sig just nu åt att gissa vilt. Blir det en man från höger? En kvinna från mitten? Eller en socialist?

- Hans val beror på vilken strategi som kommer att gälla. Rakt ut: vill Macron spräcka högern eller inte? konstaterar en av hans medhjälpare anonymt i tidningen Le Figaro.

Viktigt val väntar

Nästa premiärminister ska nämligen inte bara genomföra Macrons politik. Han eller hon behöver dessutom vara någon som lockar fler att rösta på Macrons nyomdöpta rörelse La république en marche i parlamentsvalet i juni.

En stark parlamentsmajoritet är nödvändig för Macron om han ska kunna genomföra många av de åtgärder som han utlovat, inte minst på arbetsmarknaden.

Med tanke på hur lite som väljarna ännu vet om vad Macron-rörelsen egentligen vill blir det extra viktigt att hitta "rätt" folk som kandidater i parlamentsvalet.

Borloo eller Bertrand?

Frågan är bara vad som är "rätt"?

Macron har själv suttit i en socialistisk regering – men väljer han en premiärminister från vänster så kommer högerväljarna sannolikt att dra öronen åt sig.

Om det blir en socialist så "är vi kvar i den gamla politiken", konstaterade förre högerministern Bruno Le Maire.

- I så fall blir Emmanuel Macron arvtagare till François Hollande, sade Le Maire i fransk tv i måndags.

Le Maire är annars en av de högerpolitiker som är öppen för att ansluta sig till Macron. Och vill den tillträdande presidenten locka fler ska han kanske utse ministerveteranen Jean-Louis Borloo eller regionalchefen i Nordfrankrike, Xavier Bertrand, till regeringschef.

Klart på måndag

Mest logiskt vore ändå att välja någon från mitten. François Bayrou, flerfaldig tidigare presidentkandidat och ledare för liberala MoDem, är kanske det mest väntade premiärministervalet.

EU-parlamentsledamoten Sylvie Goulard toppar i sin tur spekulationerna bland dem som gissar att Macron har valt en kvinna.

Vem det blir väntas bli offentligt först på måndag. Dessförinnan kommer Macron-rörelsens parlamentskandidater att presenteras vid lunchtid på torsdagen.

Själva maktöverlämnandet från den avgående presidenten François Hollande sker på söndag klockan 10.00, fransk tid.