Fransk-tyskt toppmöte

ANNONS
|

Den franska finansministern Christine Lagarde och Peer Steinbrück, hennes tyske kollega, har ställt in ett planerat möte i Paris. Medarbetare till Lagarde hänvisade till att mötet - där de båda ländernas centralbankschefer skulle varit med - inte passade in i "schemat". Samma förklaring kom när ett möte som skulle hållits i franska Blaesheim ställdes in i förra veckan. Det mötet har senarelagts till den 9 juni.

Alternativ till EU-medlemskap

Både franska och tyska företrädare förnekar att någon dispyt skulle ligga bakom. Men enligt tyska medier är det olika åsikter om en framtida Medelhavsunion som är orsaken. Die Welt spekulerade i att den tyska förbundskanslern Angela Merkel kan komma att lägga fram en protest mot de franska planerna, som Berlin tror kan splittra Europeiska unionen. Merkel lär också vara orolig för att den franske presidenten Nicolas Sarkozy kommer att använda EU-pengar för sitt projekt.

ANNONS

Medelhavsunionen har presenterats som en blivande bro mellan Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Länder med kust runt Medelhavet skulle få ett nytt forum för diskussion och alla medlemmarna skulle betraktas som likvärdiga.

Idén om en Medelhavs-union lades också fram vid segertalet på Place de la Concorde i maj förra året, då Nicolas Sarkozy vann det franska presidentvalet.

Det har spekulerats i om Medelhavs-unionen också skulle kunna betraktas som ett alternativ till ett turkiskt medlemskap i EU, ett medlemskap som både Sarkozy och Merkel är emot. Men Medelhavsprojektet har inte heller fallit väl ut hos Storbritannien, som vill att Turkiet på sikt blir medlem i EU.

Angela Merkel och Nicolas Sarkozy är inte oense bara om Medelhavsunionen. De har olika åsikter även om det franska budgetunderskottet, den Europeiska centralbankens roll och kärnkraften. Och relationen mellan Merkel och Sarkozy har blivit allt frostigare.

Berörda företrädare inbjudna

Det franska utrikesministeriets taleskvinna, Pascale Andreani, sade till nyhetsbyrån AFP, att beslutet att skjuta upp mötet hade orsakat en kontrovers, men sade att de två ledarna i stället kommer att mötas för samtal i Hannover på tisdag i nästa vecka.

Frankrike tar över ordförandeskapet i EU från halvårsskiftet. Sarkozy har bjudit in de berörda Medelhavsstaternas företrädare till den franska huvudstaden den 13 juli.

ANNONS

Övriga EU-länders företrädare kommer till Paris dagen efter för en officiell start på ordförandeskapet. Om länderna runt Medelhavet kommit överens väntas den franske presidenten då - 14 juli, den franska nationaldagen - försöka få fördraget godkänt av EU.

ANNONS