Fransk ost i kris

ANNONS
|

General Charles de Gaulle, som var president 1959–69, klagade en gång på hur svårt det var att regera Frankrike.

- Hur ska man kunna styra ett land där man kan räkna till 246 ostsorter? sade han.

Det var klart i underkant, det fanns betydligt fler.

Men de senaste decennierna har sortimentet minskat. Åtminstone ett 50-tal ostsorter har försvunnit, skriver brittiska The Independent.

Frågan uppmärksammades när Storbritanniens kronprins Charles i förra veckan, i samband med klimatkonferensen i Paris, uttalade sin faiblesse för Pont-l'Evêque och andra franska ostar som görs på opastöriserad mjölk.

ANNONS

Kronprinsen klagade på att deras existens är hotad. EU:s regelverk för framställningen innebär att den ska vara "bakteriologisk korrekt", sade han.

- Vi tackar prins Charles, sade Véronique Richez-Lerouge, ordförande i de franska ostproducenternas förbund, till The Independent.

- Men det är skamligt att franska politiker och ledande personligheter inte säger något, utan att det är den brittiske tronarvingen som talar ut.

De genuina franska ostarna är de som görs på traditionellt vis med opastöriserad mjölk. Idag utgör de bara tio procent av utbudet.

Många av de gamla märkena finns kvar – ofta med etiketter som garanterar originaliteten – trots att tillverkningen nu är baserad på pastöriserad mjölk.

Enligt tillverkarna är det inte bara EU-reglerna som hotar de gamla ostsorterna utan även de stora mejeriernas masstillverkning.

- Mejerierna tvingar fram regelverk som innebär att ostar förlorar all sin karaktär. De vill tvinga på konsumenterna ostar som de själva kan framställa billigt, säger den prisbelönte osttillverkaren Hervé Mons till tidningen.

ANNONS