Några aktivister visar upp sig på barrikader de rest i skogen nära Bure, där det är tänkt att ett underjordiskt valv för förvaring av kärnfall ska byggas. Aktivisterna ockuperar delar av skogen i protest mot planerna. Det offentliga bolag som står bakom exploateringen säger att aktivisterna förstört deras egendomar till ett värde av flera hundratusen euro. Aktivisterna å sin sida hävdar att de utsätts för trakasserier.
Några aktivister visar upp sig på barrikader de rest i skogen nära Bure, där det är tänkt att ett underjordiskt valv för förvaring av kärnfall ska byggas. Aktivisterna ockuperar delar av skogen i protest mot planerna. Det offentliga bolag som står bakom exploateringen säger att aktivisterna förstört deras egendomar till ett värde av flera hundratusen euro. Aktivisterna å sin sida hävdar att de utsätts för trakasserier.

Fransk konflikt om kärnavfall eskalerar

För drygt tio år sedan öppnade Frankrike för att gräva ned sitt kärnavfall utanför byn Bure. Men sedan drygt ett år tillbaka pågår en stundtals våldsam konflikt med aktivister som försöker stoppa förvaringen.

ANNONS
|

På en kulle långt ute på den östra franska landsbygden, bland betande kor och vidsträckta fält, tornar ett stort, grått, forskningskomplex upp sig. Här i närheten förbereder sig Frankrike för att sänka ned sammanlagt 10000 kubikmeter av sitt allra mest radioaktiva avfall, och 75000 kubikmeter av sitt näst mest radioaktiva avfall 500 meter under jord med start 2025.

- Det är det enda säkra, säger Matthieu Saint-Louis, kommunikationsansvarig för det offentliga bolaget Andra, till TT.

ANNONS

Företaget har fått i uppdrag av regeringen att undersöka underjordisk slutförvaring av kärnavfall i området.

- Alternativet skulle vara att göra som vi gör i dag, bevara det över mark. Och visst, det funkar väl. Så länge vi lever i fredstid det vill säga, säger han.

Projektet har dock ännu inte fått helt grönt ljus, slutgiltigt beslut ska tas runt 2020. Trots det har företaget inlett vad det kallar förberedelser vid den lilla byn Bure, en dryg kilometer bort. Och det är här striden med miljörörelsen står.

Bor i träd

Bure, som grundades i slutet av 1700-talet och där vägen kantas av små gräddvita stenhus, hade fram till i mitten på förra året 82 invånare. Men efter att Andra tog det första spadtaget har Bures invånarsiffror vuxit kraftigt. Det är i skogen intill byn som ingången ska ligga till det underjordiska valv där det radioaktiva avfallet ska förvaras – om det hela godkänns.

Aktivister, som länge bott i det de kallar ”La Maison de la Résistance” – motståndarhuset – anser att Andras påbörjade grävningar var olagliga och har därför börjat köpa upp såväl hus som lägenheter i och omkring Bure. Där odlar de nu potatis, majs och andra grödor.

ANNONS

Skogen har de ockuperat helt. De bor i trädkojor, militärtält och vindskydd för att hindra Andra från att fortsätta gräva. Ingången till skogen är blockerad med lastpallar, traktordäck och grenar.

- Det är svårt att säga hur många vi är, folk från hela Europa kommer och går hela tiden, men alltifrån 40 till över tusen. Särskilt när vi demonstrerar, berättar Eloise, som egentligen heter något annat.

Ny rapport

Aktivisterna vill en enda sak: att Frankrike helt slutar att använda kärnkraft som energikälla. Något alternativ för vad man borde göra med det kärnavfall som redan finns har de inte.

- Det är inte vår sak att lösa det, säger Eloise.

Aktivisterna anser att Andra ljuger vad gäller riskerna med att sänka ned avfallet i marken. I början av hösten fick de stöd för sitt argument i en rapport från det nationella strålskyddsinstitutet, IRSN, som pekade på svagheter i vad som döpts till Cigéoprojektet, bland annat vad gällde tätheten i planerade strukturen, samt brandrisken.

ANNONS

- Men det snackas det inte om, hävdar Eloise.

- Allt handlar om pengar.

Trappas upp

Samtidigt trappas konflikten mellan bolaget och aktivisterna upp.

Matthieu Saint-Louis säger att under året som gått har några av bolagets 360 anställda flyttat från orten efter att ha fått dödshot riktade mot sig. Maskiner och annan Andra-egendom har vandaliserats till ett värde av hundratusentals euro, enligt honom.

I somras attackerade en grupp aktivister ett hotell nära Andras forskningskomplex med molotovcocktails. Ingen människa kom till skada.

- Många i personalen är rädda, och skogen håller vi oss helt borta ifrån nu, säger Saint-Louis och tillägger att projektet försenats med minst ett år.

ANNONS

Svarta bilar

Aktivisterna å sin sida berättar om att de utsätts för skrämseltaktik. Gendarmeripoliser med uppdrag att skydda Andra och dess anställda rullar sakta förbi aktivisternas bostäder en gång i kvarten under TT:s besök. Aktivisterna hävdar att gendarmerna dokumenterar all rörelse med mobilkameror, att de rutinmässigt blir utsatta för razzior i jakten på “knark” och att de i skogen bevakas av helikopter.

- De gör allt för att skrämma oss. De har ingen gräns, säger Eloise och drar huvan på munkjackan över huvudet.

Sammandrabbningarna vid demonstrationer har också blivit vanligare. Demonstranter har bland annat kastat sten mot polis, som tagit till allt aggressivare medel med vattenkanoner, tårgas och rökgranater.

De ursprungliga byborna är delade över den eskalerande konflikten. Medan vissa tycker att Andra, i brist på bättre alternativ, borde få utföra projektet i lugn och ro, ställer sig andra på aktivisternas sida.

- Nä, jag vill inte ha radioaktivt avfall här där jag bor, säger 73-åriga Edith Pierre.

ANNONS

- Dessutom är de snälla grannar, säger hon och tar emot en säck med aktivisternas nyodlade potatis.

TT

Tidslinje: Fransk slutförvaring av kärnavfall

1991: Frankrike beslutar att slutförvaring av kärnavfall under mark ska undersökas.

1994–1995: Det offentliga bolaget Andra undersöker lämpliga områden för underjordisk slutförvaring. Franska kommuner anmäler själva intresse. Bure, som ligger i Meuse/Haute-Marnesregionen, är en av dem.

1998: Området kring Bure väljs ut av regeringen för att undersökas närmare.

2000: Andra bygger ett underjordiskt laboratorium i området.

2005: I en rapport ger Andra Bure-området grönt ljus på grund av dess berggrund. Resultaten debatteras i parlamentet och man antar en lag som gör det möjligt för sådan slutförvaring.

2011: Ett dekret tillåter Andra att fortsätta sina aktiviteter i laboratoriet i området fram till 2030.

2016: Andra lämnar in en säkerhetsanalys av det planerade projektet till den oberoende franska myndigheten för kärnkraftssäkerhet.

2017: En offentlig förfrågan lämnas in till regeringen för att kunna påbörja projektet.

2020: Om förfrågan godkänns, påbörjar Frankrike bygget av de underjordiska kärnavfallsvalven.

Källa: Andra

ANNONS