Franska fiskare i en protest utanför brittiska Jersey i våras. Arkivfoto.
Franska fiskare i en protest utanför brittiska Jersey i våras. Arkivfoto. Bild: Oliver Pinel/AP/TT

Fransk ilska över väntan på brittisk fisk

Frankrike hotar Storbritannien med handelsbråk redan inom några dagar i tvisten om fisketillstånd efter brexit.

ANNONS

Den franska regeringens talesman Gabriel Attal varslar britterna om "systematiska tull- och hälsokontroller av produkter som tas till Frankrike och ett stopp för ilandtagande av fisk och skaldjur", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Åtgärderna kan träda i kraft redan från den 2 november om inte Storbritannien ger franska fiskare fler licenser att fiska i brittiskt vatten.

Tvisten har pågått ända sedan det brittiska utträdet ur EU och redan lett till spänning ute till havs, inte minst runt brittiska Jersey och Guernsey i Engelska kanalen.

Frankrikes EU-minister Clément Beaune varnar för att ytterligare upptrappning kan bli aktuellt.

– Det här är en första grupp åtgärder. Antingen leder det här till en dialog om licenserna och i så fall är det bra. Eller så vidtar vi andra åtgärder, inklusive när det gäller exempelvis tillförseln av elektricitet, säger Beaune inför den franska senaten.

ANNONS

Jersey och Guernsey ligger strax utanför den franska kusten och får sin elektricitet huvudsakligen från Frankrike.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS