Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fransk polis fick rycka ut till en byggnad i orten Arras under måndagen. Där hittades en skattekontrollant brutalt mördad hemma hos en man vars företag kontrollanten skulle utreda. Bild: Francois Mori
Fransk polis fick rycka ut till en byggnad i orten Arras under måndagen. Där hittades en skattekontrollant brutalt mördad hemma hos en man vars företag kontrollanten skulle utreda. Bild: Francois Mori

Fransk chock över mord på skatteinspektör: ”Han gjorde bara sitt jobb”

Ett makabert mord har väckt stor uppmärksamhet i Frankrike i veckan. En skatteinspektör hittades brutalt mördad efter att ha bundits av den misstänkte mördaren, skriver Le Monde.
– Frånstötande. Han gjorde bara sitt jobb, säger den franska budgetministern Gabriel Attal.

Det var i måndags som det uppdagades att en 43-årig tjänsteman inom den franska skattemyndigheten hittats brutalt mördad i orten Arras i norra Frankrike. Offret hade besökt den misstänkta gärningsmannen för att utreda hans finansiella förehavanden.

Mannen ska ha blivit bunden av den misstänkte 46-åringen tillsammans med en kvinnlig kollega och sedan fått flera knivhugg, enligt den franska tidningen Le Monde.

Lokala myndigheter i Arras utgår från att den misstänkte mördaren hade planerat gärningen i god tid innan skatteinspektören gjorde sitt besök. Polisen uppger att man hittat verktyg som användes för att binda fast den mördade mannen och hans kvinnliga kollega som ”förmodligen” inhandlats i förväg.

– Tidiga bevis verkar peka på en uppsåtlig gärning, säger Sylvain Barbier Sainte-Marie, chefsåklagare i Arras enligt Le Monde.

Spänningar uppstod

Den misstänkte gärningsmannen drev en antikhandel och det var den verksamheten den franske skattetjänstemannen skulle utreda. Normalt sett går skatteinspektörer till liknande kontroller ensamma, men enligt Le Monde hade spänningar uppstått mellan franska skatteverket och antikhandlaren vid tidigare besök, vilket gjorde att det var två skattekontrollanter som var med på besöket som resulterade i det brutala mordet.

Den kvinnliga kollegan klarade sig utan fysiska skador men uppges vara djupt chockad. Gärningsmannen ska efter mordet på den manlige skattekontrollanten sedan ha tagit sitt eget liv genom att skjuta sig själv med ett vapen.

Gärningsmannen beskrivs av människor i hans närhet som ”en vanlig kille” som var ”hjälpsam och välintegrerad i byn”.

Stor uppmärksamhet

Budgetminister Gabriel Attal uttryckte avsky mot dådet mot den franska skatteinspektören. Bild: Christophe Ena
Budgetminister Gabriel Attal uttryckte avsky mot dådet mot den franska skatteinspektören. Bild: Christophe Ena

Mordet har rönt stor uppmärksamhet i Frankrike och fackförbundet för tjänstemännen inom skatteverket menar att mordet visar på att deras medlemmar har ett ”potentiellt farligt” jobb.

Även den franska regeringen har reagerat kraftigt på händelsen. Budgetminister Gabriel Attal reste själv till Arras och pratade med medier på plats.

– Republiken gråter för en av sina egna, säger han enligt Le Monde.

Ministern beskriver vidare händelsen som ”frånstötande” att en offentligt anställd mördades för att ”han gjorde sitt jobb”. Det franska parlamentet genomförde en tyst minut under onsdagen för att hedra offret.

LÄS OCKSÅ: Brutalt flickmord följs av politiska utspel

LÄS OCKSÅ: Här gömde sig misstänkte skytten – efter brutala mordet på gymmet i Tuve

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.