Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Frankrike: Protesterna växer efter korruptionsskandalerna

Flera franska presidentvalskandidater är anklagade för korruption inför valet i april. – Nu växer ilskan hos väljarna, säger politikern Christophe Grébert som startat en omfattande protestaktion.

Texten börjar efter tv-klippet.

"Fillon i fängelse. Han och hustrun Penelope är tjuvar".
Så skrek argsinta demonstranter och gjorde oväsen med kastruller när presidentvalskandidaten François Fillon anlände till ett valmöte i Poitiers häromkvällen.

– Samtidigt som Fillon likt Thatcher skulle vilja skära ned på välfärden, lägger han skattepengar i egen ficka. Vilken dubbelmoral, säger Christophe Grébert en högerpolitiker i rika Parisförorten Puteaux. Han har dragit igång petitionen "Penelopegate", betala tillbaka, som lagts ut på internetsajten change.org. 

Hundratusentals underskrifter

Med nästan 400 000 underskrifter förväntas många samlas för demonstration mot korrumperade politiker i allmänhet på Place de la République i Paris nu på söndag. Protestaktionen har organiserats av vanliga medborgare.

– Ilskan mot oärliga politiker ökar, för väljarna känner sig bedragna, säger Grébert.

François Fillon, högerns tidigare segertippade kandidat anklagas för att ha lyft miljontals Euros i skattepengar till sin hustru Penelope och två av deras barn.
Familjemedlemmarna har varit anställda som parlamentsassistenter. Men misstankarna är starka för att det rört sig om bluffjobb, vilket är olagligt.

Kampanjen fortsätter

Trots att opinionssiffrorna dalar fortsätter Fillon sin kampanj - än så länge.

– Journalister och domare granskar mitt privatliv med laserstråle och söker efter minsta möjliga scoop, ryter François Fillon i Le Figaro.

Hans utspel har dock mött hård kritik.

– Ja, Fillon tycks tro att media och justitieväsendet bör stoppa sitt granskande vid Parlamentets entré. Men han gör varken journalister eller domare rädda, säger Eric Alt, vicepresident i Anticor, en opolitisk antikorruptionsorganisation med uppåt 1500 domare, advokater och jurister från höger till vänster. 

Pensionären Antoine som GP möter på Place de la République har dock fortsatt förtroende för Fillon.

– Ja, för det var mycket allvarligare med budgetministern Jérôme Cahuzac som nyligen dömdes till fängelsestraff för skattefusk, tycker han.

Skapade ny myndighet

Efter skandalen med socialisten Cahuzac, skapades myndigheten "Haute Autorité pour la transparence de la vie publique" som granskar politikernas kontakter med finansvärlden samt ser över deras privata tillgångar. Myndigheten kan även döma politiker som bryter mot lagen.

– Det visar att utvecklingen går åt rätt håll, tycker Alt, men han är ändå irriterad över att flera franska politiker fortsätter sko sig:

– Även Marine Le Pen är anklagad i flera affärer för stora oklarheter och de kastar också en mörk skugga över valkampanjen, understryker Eric Alt.

"Unionen vill förstöra mitt arbete" 

Den mest kända berör Europaparlamentet som kräver henne på ungefär 300 000 Euros. Motiveringen är att Le Pens assistenter snarare ska ha arbetat för henne som partiledare, än som parlamentsledamot.

– Det är inte sant, sade hon på public-servicekanalen France 2 häromkvällen och bortförklarade kravet med att EU vill hämnas.

– Unionen vill förstöra mitt arbete, bara för att jag är EU-skeptiker, hävdade hon.

Socialisternas presidentvalskandidat Benoit Hamon kritiserar Le Pen hårt: 

– Det är mycket märkligt att Le Pens väljare förlåter hennes många oklarheter, säger han till GP.

Men varför står ofta franska politiker anklagade för fusk?

– Det beror på systemet där politiker och presidenten får patetiskt mycket makt, svarar domaren Eric Alt.

– Att ändra på konstitutionen och istället ge parlamentet mer makt, skulle däremot gagna de franska medborgarnas insyn och demokrati, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.