Frankrikes president Emmanuel Macron pratar terrorfinansiering vid en konferens i april i år.
Frankrikes president Emmanuel Macron pratar terrorfinansiering vid en konferens i april i år.

Frankrike agerar mot Iran efter attentatsplan

Frankrikes regering meddelar att man har frusit tillgångar som tillhör två iranska medborgare samt den iranska säkerhetstjänsten. Anledningen är ett avstyrt attentat i Paris mot en iransk motståndsrörelse, som Teheran påstås ha planerat.

ANNONS
|

"Genom att fatta detta beslut understryker Frankrike sin beslutsamhet att bekämpa all form av terrorism, särskilt på sitt eget territorium", lyder ett gemensamt uttalande från Frankrikes utrikes-, inrikes- och finansdepartement där den iranska underrättelsetjänsten pekas ut för attentatsplanerna.

Giuliani närvarade

Dådet skulle, enligt franska myndigheter, utföras den 30 juni mot en konferens med den iranska motståndsgruppen Folkets mujahedin. Även USA:s president Donald Trumps advokat Rudy Giuliani var närvarande vid evenemanget.

Iran har förnekat all inblandning i det planerade attentatet och har tidigare påstått att Folkets Mujahedin själva orkestrerat händelsen för att vilja misskreditera president Hassan Rohani, som vid tillfället skulle åka till Europa.

ANNONS

I en koordinerad insats i flera länder i juli greps sex personer, varav en nu har fått sina tillgångar frysta. I måndags beslöt en tysk domstol att han nu ska utlämnas från Tyskland till Belgien, där han ska åtalas.

Diplomat gripen

En av de gripna är en iransk diplomat som varit stationerad i Österrike. Två av de gripna misstänkts ha planerat att köra en bil lastad med sprängmedel till konferensen i Paris.

"Vi förnekar anklagelserna och fördömer kraftfullt gripandet av den iranske diplomaten, samt uppmanar att han omedelbart släpps", skriver Irans utrikesdepartement i ett uttalande.

Folkets mujahedin är terrorstämplad i Iran. Rörelsen var tidigare även terrorstämplad av EU och USA, men plockades bort över listan över terrorgrupper 2009 respektive 2012.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Folkets mujahedin

1965 grundades Mujahedin-e khalq (MEK) – Folkets mujahedin – som stadsgerilla mot shahen av Iran. Rörelsen präglades av både marxism och islam.

1979 (vid den islamiska revolutionen) befriades shahens fångar av ayatolla Khomeiny. Bland dem en överlevande ur första MEK-generationen, Massoud Rajavi.

1981 gjorde MEK uppror mot Khomeinyregimen och mördade ett antal av dess ledare. Rajavi flydde till Frankrike.

1986 körde Frankrike ut Rajavi som bosatte sig i Irak, där väpnade MEK-medlemmar förberedde angrepp mot Iran.

2003 innebar slutet för Saddam Husseins regim. Då började den irakiska marken bränna även under fötterna på det starkt förminskade MEK.

Rörelsen har varit terrorstämplad av USA, Kanada, EU och Iran. EU, USA, EU och Kanada har dock tagit bort MEK från sina terrorlistor.

ANNONS