Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrike öppnar upp – men faran återstår

Efter två månaders isolering kan nu runt 67 miljoner fransmän röra sig fritt. Flera butiker på paradgatan Champs Élysées slår upp sina portar, likaså torghandeln och skolor.
Men faran är inte över och en rad restriktioner står kvar.

Det franska samhället har varit i stort sett nedstängt sedan den 17 mars. De långtgående restriktionerna infördes för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset.

Idag har Frankrike cirka 26 000 dödsfall som kopplas till covid-19 och är det femte värst drabbade landet i världen. Trots det anser regeringen nu att tillräckliga framsteg har gjorts i smittbekämpningen för att kunna öppna samhället.

Från och med måndag kan folk röra sig fritt utan intyg. Affärer, företag och torghandel öppnar. På den välkända boulevarden Champs-Élysées i Paris räknar mer än hälften av butikerna att hålla öppet.

Vissa regioner, däribland runt Paris, Calais, Strasbourg och Dijon hör dock till den röda zonen och där kvarstår flera restriktioner. Där fortsätter bland annat parker och trädgårdar att vara stängda.

Situationen anses vara bättre i den gröna zonen med hänvisning till antalet smittade, tillgång på intensivvårdsplatser och testkapacitet.

– Landet skärs i två delar, med viruset som sprids snabbare i vissa regioner, särskilt i tätbefolkade Parisregionen, sa premiärminister Édouard Philippe på en presskonferens nyligen.

Kräver intyg från arbetsgivare

I Paris sjunker siffrorna över antalet infekterade i covid-19 långsamt, enligt premiärministern, men antalet är fortfarande mycket högt och högre än vad man förväntat sig.

– Därför måste vi vara extra vaksamma i dessa områden, sa Édouard Philippe.

I den franska huvudstaden måste folk ha intyg från sin arbetsgivare för att åka tunnelbana eller buss under rusningstider. Ansiktsmask är också obligatoriskt i kollektivtrafiken, för alla över elva år. De som bryter mot reglerna riskerar böter på 135 euro.

Parisbon Damien Gires säger att det känns i luften att staden befinner sig i slutet av karantäntiden.

– Folk är otåliga. Jag hör mer trafik och rörelse än vanligt, det levereras till affärer och de håller på förbereda sig, säger Damien Gires som bor med sin fru Karine Bergevin, båda arkitekter, i en tvårummare nära välkända Place de la Bastille.

">
Damien Gires. Bild: Privat
Damien Gires. Bild: Privat

Han sitter vid sin tillfälliga arbetsplats i sovrummet när vi pratar. Framför honom står strykbrädan som har fått fungera som skrivbord de senaste två månaderna. Men på måndag kan han äntligen cykla de knappt tio minuterna till kontoret.

– Det ska bli så skönt att få träffa och prata med andra människor, säger han.

Men hur blir det med den franska seden med ”faire la bise”, pussas på kinden, när han träffar sina kollegor och vänner?

– Det blir svårt att inte göra det. Det sitter så djupt i vår kultur. Men det får bli slängpussar istället, säger han och skrattar.

Han tror att han hittills har klarat sig från virussjukdomen och känner sig lite orolig för att få den.

– Risken nu när alla tar sig ut är att det blir en andra våg av smittan. Jag hoppas verkligen att folk använder ansiktsmask och håller avstånd.

Saknar gemenskapen

En av de sakerna som han har saknat mest under isoleringen är att umgås med folk på uteställen. Det lär dröja. Kaféer och restauranger öppnar inom tre veckor i regioner som klassificeras som gröna, med andra ord med låg smittspridning. När det blir aktuellt i de rödmarkerade områden, som i Paris, är ännu oklart.

Under sina 24 år i den franska huvudstaden har Damien Gires aldrig upplevt den på ett liknande sätt som under den här våren.

– Det har varit så lugnt och tyst. När jag har varit ute och sprungit vid nio på kvällen har det inte varit några bilar, mopeder eller cyklar. Det har varit helt tomt. Och när jag har öppnat mina fönster mot La Bastille har jag hört fågelkvitter. Det är helt otroligt!

När det kommer till landets skolor räknar utbildningsminister Jean-Michel Blanquer med att omkring 80-85 procent av skolorna kommer att öppna under den här veckan. Förskolor och grundskolor är först på tur och eleverna kommer inte att samlas i skolorna på samma tider. Fler än en miljon elever och 130 000 lärare berörs av beskedet.

Öppnar för tidigt

Allmänläkaren Jonathan Peterschmitt som bor i Mulhouse i östra Frankrike tycker återöppningen av landet kommer för tidigt. Mulhouse är landets värst drabbade stad och har haft de mest strikta karantänsreglerna med totalt utegångsförbud på kvällar och nätter.

– Ur hälsosynpunkt är det för tidigt att öppna samhället, men jag förstår att vi måste göra det på grund av ekonomin. Men vi borde åtminstone låta skolorna var stängda, säger Jonathan Peterschmitt.

">
Jonathan Peterschmitt. Bild: Privat
Jonathan Peterschmitt. Bild: Privat

Själv tänker han ha barnen hemma till september, som det ser ut i nuläget. Det är flera familjer som GP har talat med som resonerar på liknande sätt.

– Jag är inte rädd för att mina barn blir sjuka, men faran är att viruset kommer att spridas via skoleleverna.

Ger kraftig kritik

Han är på flera punkter kritisk till hur den franska regeringen har hanterat coronakrisen. Han anser att åtgärderna och varningarna kom minst en månad för sent. Han ifrågasätter också att de franska kommunvalet hölls i mars trots att man kände till smittspridningen. Därutöver lyfter han fram bristen på intensivvårdsplatser, medicinsk utrustning och testmöjligheter.

– De höga dödstalen i Frankrike beror på att vi inte har verktyg och kapacitet att hjälpa folk. Patienter över 70 år har bortprioriterats i intensivvården. Varför har vi tvingats välja bland patienter? Det är den stora skandalen och den gör mig väldigt orolig.

När GP intervjuade Jonathan Peterschmitt i början av mars hade han nyligen själv insjuknat i covid-19. Flera andra släktingar var också drabbade. Det efter att de hade deltagit i en stor kristen sammankomst i en evangelisk kyrka i Mulhouse med runt 2000 deltagare. Bara i läkarens kyrka har 30 människor dött.

Då hade Frankrike totalt 285 bekräftade fall av covid-19. Idag ligger den siffran på närmare 177 000. Jonathan Peterschmitt hoppas att landets regering har lärt sig något av coronakrisen.

– Den största lärdomen borde vara att om du vill vinna ett krig måste du vara förberedd på det innan det kommer, säger han.

LÄS MER: Läkaren Jonathan fick coronaviruset

FAKTA; Frankrikes upplättning

• Från och med den 11 maj öppnas Frankrike gradvis upp. Landet har haft omfattande restriktioner sedan den 17 mars för att minska smittspridningen under pandemin.

• Nu kan invånarna åter röra sig fritt utomhus utan tillstånd. Dock får man umgås i grupper på högst tio personer och resa max tio mil från bostaden. För resor utöver det krävs tillstånd.

• Butiker, företag, torghandel och många skolor öppnar under måndagen.

• Men flera institutioner och platser fortsätter att vara stängda en tid framöver, som biografer, teatrar och stränder. Kaféer och restauranger och gymnasieskolor öppnar inom tre veckor i regioner som klassificeras som gröna, med andra ord med låg smittspridning.

• De franska gränserna mot andra EU-länder förblir stängda fram till åtminstone 15 juni.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.