Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fraktfartyg på grund – risk för oljeutsläpp

Ett 179 meter långt portugisiskt fraktfartyg har gått på grund i Stora Bält, skriver Jyllands-Posten. Risken för oljesutsläpp anses stor.

Fartyget, portugisiska Victoria, ska ha gått på grund utanför Fyns Huvud i Stora Bält sent i fredags kväll. Hon uppges vara 179 meter långt med en dödvikt på 22 500 ton. 

Vid grundstötningen ska tre av fartygets tankar ha sprungit läck, enligt Fyens Stiftstidende. Containerfraktaren ombeddes därför kasta ankar och ligger nu i Stora bält för att skadornas omfattning ska kunna undersökas.

Under natten till lördagen har området genomsökts av fartygets besättning och en enhet som danska flottan har på plats. Enligt vaktanvande på Søværnets Operative Kommando, som Fyens Stiftstidende pratat med, har man inte funnit något oljeutsläpp på ytan. 

– Plan från hemvärnet och en av flygvapnets helikoptrar har sökt efter oljespill i området men inte hittat något på ytan, uppger insatsledaren för tidningen.

Danska flottan har även saneringsfartyget Gunnar Thorsen på plats och man har även haft folk ombord på Victoria.  

Dykare ska sättas in för att inspektera det grundstötta fartygets skrov. 

Insatsledaren påpekar också att bara för att inget oljeutsläpp siktats på havsytan betyder inte det att faran är över. Olja kan flyta under vattenytan och är då svår att upptäcka. 

– När dykarna har varit nere vet vi mer, säger insatsledaren.

Victoria var på väg till Frederica och det är inte klarlagt varför hon gick för nära land. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.