Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna Lindstedt på väg i i rättssalen i Stockholms tingsrätt tillsammans med sin försvarare Conny Cedermark  Bild: Janerik Henriksson/TT
Anna Lindstedt på väg i i rättssalen i Stockholms tingsrätt tillsammans med sin försvarare Conny Cedermark Bild: Janerik Henriksson/TT

Frågorna Anna Lindstedts hade svårt att besvara

För första gången sedan skandalen på Sheraton uppdagades berättade Anna Lindstedt på måndagen med egna ord offentligt om vad som hände. Bland annat om varför hon valde att lita på den kinesiska affärsmannen Kevin Liu. Här är punkterna som han hade svårt att svara på.
– Det är overkligt, för att inte säga Kafkalikt, att anklagas för brott mot rikets säkerhet, säger Anna Lindstedt under rättegången.

När den andra rättegångsdagen inleds i Stockholms tingsrätt med försvarsadvokatens sakframställan sitter Anna Lindstedt till stor del med blicken nedsänkt och händerna knäppta. Snart är det dags för henne att för första gången berätta själv om vad som egentligen ledde till händelserna på hotellet Sheraton förra året.

– Under mina trettio år som diplomat har jag varit obrutet lojal med Sverige och och svenska värderingar. Så också i det här fallet. Det är overkligt, för att inte säga Kafkalikt, att anklagas för brott mot rikets säkerhet, säger hon.

LÄS MER: Här är kärnfrågorna i Anna Lindstedt-rättegången

När åklagaren Hans Ihrman sen börjar ställa frågor finns det dock ett antal punkter, där det är svårt att få ett tydligt svar.

Oklart hur Kevin Liu skulle få Gui Minhai fri

Det var den kinesiske affärsmannen Kevin Liu som skulle använda sitt inflytande i Kommunistpartiet för att plädera för Gui Minhais frigivande. Men vad han skulle göra framgår inte närmare under förhöret.

Hans Ihrman: Låg inte det i ditt intresse att ta reda på det? Du nöjde dig bara med att han skulle utnyttja sina ingångar i partiet, som jag förstår dig?

– Ja, jag försöker erinra mig exakt hur diskussionen gick. Jag tror inte jag kan bli mer precis än så, säger Anna Lindstedt.

Åklagaren skärper tonen.

Det här är viktigt, det här är en väldigt viktig del att veta, vad kände du till inför möten med Angela?

– Jag kände till att han hade gode ingångar, ja.

Men ingen som helst aning på vilket sätt han skulle utnyttja de här ingångarna?

– Det brukar ju vara så att man pratar med de personer som är relevanta, försöker utöva en påverkan.

">
Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, skötte förhören med Anna Lindstedt under måndagen. Bild: Anders Wiklund/TT
Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, skötte förhören med Anna Lindstedt under måndagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Gjorde ingen bakgrundskontroll

Åklagaren refererar återkommande till affärsmannen som "han som kallar sig Kevin Liu". Som GP tidigare har berättat har han använt en rad olika alias och etablerat samarbete med ett flertal svenska högskolor. Ambassaden i Peking, som Anna Lindstedt var chef för, har gjort bedömningen att han rest med felaktig identitet. Det var inget som hon kollade upp.

– Jag hade ingen anledning att ifrågasätta alla dessa institutioner som har samarbetat med honom i flera år. Det fanns inga varningsklockor, säger Anna Lindstedt i förhöret.

Hans Ihrman: Men för att bedöma om det finns varningsklockor, måste man inte på något mer aktivt sätt ta reda på kring den här personen om det finns några uppgifter över huvud taget om honom? Men du såg inte anledning det?

– Jag såg inte anledning till det, nej.

LÄS MER: Kinas ambassadör Gui Congyou krävde att regeringen skulle stoppa kritik mot Kina

Hon förklarar att hon inte är inblandad i den dagliga migrationshanteringen, varpå åklagaren påpekar att detta rörde ett möte om ett av de mest högprofilerade konsulära ärendena i världen just nu.

– Återigen byggde jag min bild av de här personerna på de samarbeten som har förevarit, de samarbeten som hade pågått i många år.

Oklart när mötena bestämdes

En av frågorna som inte fick något svar är när datum och plats för Sheraton-mötena bestämdes. Åklagaren menar att Anna Lindstedt agerat utanför sina befogenheter och inte fått klartecken till mötet i förväg, något som den tidigare Kinaambassadören tillbakavisar. I slutet av den en och en halv timme långa första sessionen ser Anna Lindstedt ansträngd ut och blinkar upprepat.

– Jag såg inga stora risker för en kontakt. Jag såg möjligheter, säger hon.

Kort därpå får hon resa sig och lättad krama om sina anhöriga.

LÄS MER: Rättegången mot Anna Lindstedt är unik – senaste liknande fallet på 1700-talet

Fallet i korthet:

24 och 25 januari förra året träffade Anna Lindstedt, Kevin Liu, Angela Gui med flera för att bland annat diskutera vad som beskrivits som ett “nytt spår” för att få den fängslade svenska bokförläggaren Gui Minhai frigiven. Men planen havererade och nu har bokförläggaren dömts i Kina till tio års fängelse.

På mötet ska bokförläggarens dotter ha blivit uppmanad att sluta med sin kritik mot Kina för att kunna få se sin pappa igen.

Anna Lindstedt står åtalad för "egenmäktighet vid förhandling med främmande makt", ett brott mot rikets säkerhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.