Fräck miljonkupp under nyårsfirande

Tre tjuvar stal smycken till ett värde av drygt 55 miljoner kronor vid ett inbrott mitt i New York, USA, med tusentals poliser alldeles i närheten.

ANNONS
|

Det var vid 22-tiden på nyårsaftonen som tjuvarna tog sig in i en byggnad på Manhattan där en smyckesgrossist specialiserad på sällsynta gula och rosa diamanter, har sitt kontor. Med hjälp av hammare och kofot bröt de upp låsen och väntade sedan noggrant till 00.01 innan de genomförde kuppen.

- De väntade till "the ball dropped" säger en poliskälla till New York Post.

7000 poliser

Bara några kvarter bort fanns nämligen 7 000 poliser, fokuserade på att bevaka nyårsfirandet på Times Square - där nedräkningen till tolvslaget traditionsenligt görs genom att ett ljusklot på ett tak hissas ner för en flaggstång minuten innan det nya året kommer. Det är också då firandet, och ljudnivån, blir som mest intensivt.

ANNONS

– Fokus under den dagen var att upptäcka terrorism, en skytt eller grova våldsbrott – ett inbrott hos en juvelerare var inte på polisens radar. Det är därför gärningsmännen valde att slå till på Nyårsaftonen, säger FBI-agenten Manny Gomez till CBS News.

Tros vara insiderjobb

De tre tjuvarna fick bland annat med sig juvelprydda armband i 18 karat guld och exklusiva örhängen och halsband för runt 6 miljoner dollar, eller 55 miljoner svenska kronor. Allt förvarades i kassaskåp som antingen inte var låsta den kvällen - eller som inbrottstjuvarna hade koden till.

Enligt flera amerikanska medier är den aktuella byggnaden också anonym, utan några skyltar som visar att det förvaras juveler för miljontals kronor på en av våningarna. Också det tyder, enligt New York-polisen, på att inbrottet varit planerat av någon eller några med god insyn i såväl området som juvelerarens verksamhet.

Gav sig av vid midnatt

Strax efter midnatt gav sig tjuvarna av med bytet, nedstoppat i flera ryggsäckar, enligt polisen.

De fångades på övervakningskamera, men ingen har ännu gripits.

ANNONS