Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fox News: Svensk asylpolitik skapar kaos

Journalisten Tucker Carlson på tv-kanalen Fox News ger president Donald Trump vatten på sin kvarn genom att beskriva den svenska migrationspolitiken som kaotisk och misslyckad. Fox News lyfter också – till stöd för Trump – fram ett ifrågasatt Facebook-inlägg av en svensk polis.

Tv-kanalen återger detaljerat polismannen Peter Springares beskrivning av "en typisk vecka i Örebro, Sverige". Det handlar om våldtäkter, överfall, utpressningar, mordförsök, våld mot tjänsteman och ett rån. Brotten kopplar Springare samman med män från länder med muslimsk majoritet. En svensk som gripits för ett drogrelaterat brott är det enda undantaget, påstår han.

"Springare. . . lyckades klargöra vad Trump bara hintade om under ett kampanjtal i Florida", skriver Fox News.

I samma mening hävdade tv-kanalen felaktigt att Springare utreds för hatbrott, något som senare ändrades. Springare blev anmäld av sin polisledning för hets mot folkgrupp efter Facebook-inlägget. Men förundersökningen lades ned förra månaden med hänvisning till "en långtgående yttrandefrihet och fri debatt med stöd i regeringsformen och Europakonventionen".

"Social oreda"

Tucker Carlson har en egen show i tv-kanalen och det var den Trump försökte hänvisa till i sitt första omdiskuterade uttalande om Sverige när han talade i Florida i lördags.

- Presidenter måste vara precisa i vad de säger. Det bör inte råda någon tvekan om vad de menar och det gäller förvisso även den här presidenten, säger Carlson.

- Å andra sidan verkar det som om vi missar poängen i storyn. Det har varit en massiv social kostnad i anslutning till flyktingpolitiken och migrationspolitiken i Västeuropa. Jag var i Europa i går och jag kan berätta vad ni redan vet från att ha tittat på nyheterna, vilket är att det finns en hel del social oreda som ett resultat av detta, säger Tucker Carlson till Fox News.

"Väldig kalabalik"

Tucker Carlson berättar om vilket socialt kaos denna politik har skapat och tar ett exempel från Sverige.

- Sverigedemokraterna, som är ett konservativt parti – som inte skulle ha haft några chanser alls, skulle ha skrattats ut för 20 år sedan – är nu näst störst i Sverige. Ingen har i grund och botten försökt integrera flyktingar och migranter mer än Sverige. Det finns en djup reservoar av anständighet i landet, skulle jag säga. Och de har verkligen försökt. Men det har resulterat i en väldig, väldig kalabalik, säger han.

SD är dock Sveriges tredje största parti, med 16 procents väljarstöd, enligt Sifos senaste mätning som publicerades i veckan.

"Fungerar inte"

Carlson nämner också högerextremisten Marine Le Pens politiska framgångar i Frankrike och det vacklande för stödet för förbundskansler Angela Merkel i Tyskland. Därefter drar han slutsatsen:

- Femtio år av invandringspolitik har nått sin kulmen i Europa. Vi uppmärksammar det inte. Vi drar inga av de uppenbara lärdomarna av det. Det fungerar inte.

I ett mejl till TT skriver utrikesminister Margot Wallström:

"Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar".

"UD och ambassaderna arbetar kontinuerligt med att sprida en korrekt och rättvis bild av Sverige", skriver hon.