Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotbolls-VM blev sydafrikansk succé

Tji fick alla olyckskorpar som nervöst kraxade inför fotbolls-VM i Sydafrika. För nu i mästerskapets elfte timme ser VM ut att ha blivit en riktig pr-succé för värdlandet Sydafrika.

-Vi kan gott och väl säga att vi har fått tillbaka våra investeringar vilka bland annat inkluderar satsningar på transporter, telekommunikation, infrastruktur och arenor, sade en nöjd och nästan triumfatorisk president Jacob Zuma i veckan i samband med att han ombads att summera fotbolls-VM:s betydelse för värdlandet så långt.

Enligt den sydafrikanske presidenten har cirka 33 miljarder kronor satsats på dylik infrastruktur och han hade då fått besked från landets finansdepartement att den månadslånga turneringen kommer att resultera i en ökning på 0,4 procent i årets bruttonationalprodukt rapporterade nyhetsbyrån AFP som var på plats vid Zumas genomgång.

Det kommer givetvis att räknas på längden och tvären huruvida VM var en god affär och till nytta för det sydafrikanska folket. Och en inte alltför djärv gissning är att resultaten av alla uträkningar till stor del kommer att återspegla inställningen hos dem som genomför beräkningarna.

Men om inget dramatiskt inträffar den sista skälvande finaldagen så tycks i alla fall oron om att tillresta fotbollsturister i stor utsträckning skulle drabbas av den ökända sydafrikanska brottsligheten ha kommit på skam.

Inga allvarligare incidenter har rapporterats. Tvärtom har besökare vittnat om den stora gästvänlighet som mött dem i det vackra landet.

-Ja, det finns brottslighet i Sydafrika. Men förklara för mig varför vi förra året hade sju miljoner utländska turister på besök. Och varför flygplanen mellan London och Johannesburg alltid är fullproppade, sade den sydafrikanske VM-generalen Danny Jordaan irriterat redan för två år sedan då olyckskorparna kraxade som värst.

Samme Jordaan - som i dag sannolikt hade adlats om det hade varit möjligt i Sydafrika - bedyrade samtidigt att jo, arenorna skulle bli klara i tid och jo, transporter skulle ordnas, och jo vi kommer att hinna. Och nog fick Sydafrika och Jordaan kämpa i motvind även om det förvisso fanns en internationell välvilja gentemot det afrikanska värdskapet. Det mumlades exempelvis länge om en plan B som gick ut på att Australien skulle ta hand om spelet.

Men Jordaan fick rätt och den sydafrikanska regeringen fick rätt.

Sydafrika och Afrika kunde leverera när det väl gällde.

Det kan vara bra att komma ihåg. Inte minst för de miljontals sydafrikaner som lever under svåra förhållanden i kåkstäderna. Och det är en viktig information för de många arbetslösa i landet och för de som lever i skuggan av hiv-aidsepidemin. Sydafrika kan. Det går att uppnå mål om regeringar vill.