Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En demonstrant i Belarus huvudstad Minsk under förra söndagens protester.
En demonstrant i Belarus huvudstad Minsk under förra söndagens protester. Bild: AP/TT

Fortsatta gripanden i protesternas Belarus

Ännu en gång har tusentals demonstranter samlats på Belarus gator. I över fyra månader har de protesterat mot Aleksandr Lukasjenkos hårdföra styre.

I huvudstaden Minsk hålls flera protester under söndagen. Polis patrullerar gatorna och myndigheterna har satt in militära styrkor och vattenkanoner för att hålla demonstranterna i schack.

Enligt människorättsorganisationen Vjasna har totalt minst 30 personer gripits i Minsk och andra städer. Belarusisk polis uppger att runt 100 har gripits, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Belarus har skakats av omfattande protester sedan det av omvärlden utdömda presidentvalet den 9 augusti, efter vilket den auktoritäre Lukasjenko utropade sig som segrare. Sedan dess har regimkritiska belarusier protesterat varje vecka – den senaste tiden i mindre grupper och på olika platser för att undvika massgripanden.

Från och med söndagen stängde Belarus sina landgränser i vad som myndigheterna beskriver som en pandemirelaterad åtgärd. Oppositionen ser det som ytterligare ett steg i de hårda nedslagen mot oliktänkande, då belarusier nu inte kan lämna landet landvägen.

Enligt oppositionsledarna har över 30 000 människor gripits sedan protesterna inleddes. Vittnesmålen om tortyr och övergrepp i polishäktena är mångfaldiga och flera demonstranter har dödats.