Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Joe Biden har beställt en rapport från USA:s underrättelsetjänster för att bringa klarhet i coronavirusets ursprung. Arkivbild.
President Joe Biden har beställt en rapport från USA:s underrättelsetjänster för att bringa klarhet i coronavirusets ursprung. Arkivbild. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Fortsatt oenighet i USA om virusets ursprung

För tre månader sedan beställde USA:s president en rapport om coronavirusets ursprung. Men när rapporten nu levererats kvarstår ovissheten. En av anledningarna: Kina undanhåller "information av avgörande betydelse".

USA:s underrättelsetjänster är fortsatt oeniga om coronavirusets ursprung, visar den rapport som nu har offentliggjorts.

En icke namngiven gren av underrättelsetjänsten vidhåller att den mest sannolika förklaringen är läckage från ett laboratorium i Wuhan i Kina. Fem underrättelseorgan håller i stället fast vid teorin att viruset kom från djur och spred sig vidare till människor, medan ytterligare tre inte lyckats dra någon slutsats alls.

Inte ett vapen

Bilden grumlas ytterligare av inga av de berörda organisationen är helt säkra på sin sak. I stället talas det om låg till medelhög säkerhet i bedömningarna.

De amerikanska underrättelsetjänsterna tycks emellertid vara eniga på en punkt: Viruset utvecklades inte som ett biologiskt vapen.

President Biden gav för tre månader sedan ordern att underrättelseväsendet skulle storsatsa på att få klarhet i hur viruset sars-cov-2 uppstod. Beslutet kom i samband med att Världshälsoorganisationen WHO haft svårigheter i sina efterforskningar i Wuhan, staden där pandemin började.

Kina hindrar

I sammanfattningen slår de amerikanska underrättelsetjänsterna fast att Kina har försökt hindra utredningarna om virusets ursprung.

"Information av avgörande betydelse om virusets ursprung finns i Folkrepubliken Kina, ändå har kinesiska regeringsföreträdare från början försökt hindra internationella utredare och det globala folkhälsosamfundet från att få tillgång till den", säger Biden i ett uttalande.

"Än i dag fortsätter Folkrepubliken Kina att avfärda uppmaningar om transparens och undanhålla information, trots att kostnaden för den här pandemin fortsätter att stiga.

Coronapandemin

Det finns ett stort antal coronavirus, de flesta av dessa finns hos olika djurarter. Det är dock endast ett fåtal virustyper som kan smitta mellan djur och människor.

I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt coronavirus i Kina som kan smitta människor och som har fått namnet SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2).

Covid-19 (coronavirus disease 2019) är det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av viruset.

Världshälsoorganisationen (WHO) deklarerade den 11 mars 2020 att covid-19 är en pandemi. Detta efter att 114 länder hittat fall, fler än 120 000 fall upptäckts i världen och omkring 4 000 dött med sjukdomen.

I dag har över 215 miljoner fall av coronasmitta bekräftats i världen samtidigt som knappt 4,5 miljoner döda med covid-19 rapporterats .

Källa: Folkhälsomyndigheten, Johns Hopkins-universitetet.