Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Franska fiskebåtar utanför Jerseys kust på torsdagen. Genrebild. Bild: Oliver Pinel
Franska fiskebåtar utanför Jerseys kust på torsdagen. Genrebild. Bild: Oliver Pinel

Fortsatt fiskebråk – britterna kallar upp fransk ambassadör

Fiskekriget i engelska kanalen fortsätter att eskalera. Under torsdagskvällen valde Storbritanniens utrikesminister att kalla Frankrikes ambassadör till samtal, för att förklara varför de sistnämnda markerat mot brittiska trålare.

Frankrikes regering meddelade på onsdagen att man kommer att införa extra kontroller av båtar och lastbilar som kommer från Storbritannien. Det sker, heter det, som vedergällning för landets underlåtenhet att uppfylla sina åtaganden om fiskerättigheter.

Under natten mot torsdag förverkligade sedan Frankrikes utrikesminister Annick Girardin sitt hot, när ett beslut togs om att omhänderta en brittisk trålare i hamnstaden Le Havre.

Storbritannien kallar upp ambassadör

London, som tidigare kallat Frankrikes hot för "mycket nedslående”, såg inte på omhändertagandet med blida ögon. Under torsdagskvällen meddelade Storbritanniens utrikesminister Liz Truss att de nu kallar upp Frankrikes ambassadör för att förklara sig.

”Jag har instruerat EU-minister Wendy Morton att kalla den franska ambassadören till UK for ett samtal imorgon för att förklara de nedslående och oproportionerliga hoten mot UK och Kanalöarna”, skriver Liz Truzz via Twitter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.