Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Theresa May har fortsatt förtroende. Bild: Mark Duffy

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fortsatt förtroende för Theresa May — tills vidare

Theresa May har fortsatt förtroende. Men under extrem press måste hon nu övertyga motståndare och EU-ledare och lösa brexitkrisen. Det låter som ett omöjligt uppdrag.

Omröstningen på onsdagskvällen slutade med 325 röster för Theresa Mays konservativa regering och 306 mot. Det ger henne fortsatt mandat att leda landet ut ur EU den 29 mars, ordnat eller i kaos.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nyligen fick Theresa May sitt eget partis fortsatta förtroende. En stor grupp av hennes egna ledamöter gjorde uppror och samlade tillräckligt med namn för att få en omröstning. En majoritet ställde sig bakom premiärministern.

På tisdagen krossade 432 parlamentariker (mot 202) hennes hopp om att få parlamentets godkännande av utträdesavtalet. Det är den största förlusten för en brittisk premiärminister i modern tid.

Labourledaren Jeremy Corbyn talade om ”ett katastrofalt nederlag”. Underhuset har levererat sin dom över Mays avtal, sade han och begärde förtroendeomröstningen. Den hölls på onsdagen efter en mycket stormig debatt. Splittringen var avgrundsdjup, känslorna svallade och uttrycken anklagade. Talmannen manade ständiga om ordning i kammaren.

Corbyn: "En zombieregering"

Jeremy Corbyn kallade Theresa Mays administration för “en zombieregering” som inte kan regera och ville ha nyval.

Det är dock värt att notera: Många av de som röstade mot Theresa May på tisdagen, gav henne nu sitt fulla stöd. Det gäller både i Mays eget parti och i det nordirländska unionistpartiet DUP, som med sina tio röster i underhuset gör att Mays minoritetsregeringen kan att få igenom sina förslag.

Slutsatsen är att missnöjet i första hand inte är riktat mot premiärministern personligen utan mot hanteringen av det som det brittiska folket bestämde med en knapp majoritet sommaren 2016, att lämna EU.

Det svidande nederlaget på tisdagskvällen skulle ha fått de flesta att försöka göra sig osynliga och smyga ut så diskret som möjligt. Men May ställde sig upp i larmet och sade att ”underhuset har talat och regeringen kommer att lyssna”. Hon tillade att det är tydligt att underhuset inte stödjer avtalet, ”men kvällens omröstning säger oss inget om vad det stödjer”.

Det är också kritiken från övriga EU, att britterna inte vet vad de vill och måste bestämma sig. Carl Bildt kallar tisdagens omröstning för en härdsmälta. Den liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström riktar i en radiointervju hård kritik mot Theresa May:

”Oerhört otaktisk manövrering från hennes sida. Ett fullständigt inkompetent beteende.”

Juncker: "Klargör era intentioner"

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar för att tiden är knapp för att få ett avtal. Han uppmanar britterna att klargöra sina intentioner så snart som möjligt.

Enligt EU:s chefsförhandlare Michel Barnier är det upp till den brittiska regeringen att ta initiativet. ”EU förblir enad och bestämd över att hitta ett avtal”, säger han.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk antyder att Storbritannien bör stanna kvar i EU:

”Om ett avtal är omöjligt, och ingen vill ha inget avtal, vem kommer då att slutligen ha modet att säga vad den enda positiva lösningen är?”

Det tog 18 månader att förhandla fram utträdesavtalet. På måndag förväntas Theresa May komma upp med en plan-B. Det går inte att se hur hon ska lyckas övertyga kritiker och EU-kollegerna om en kompromiss. Samtidigt: Klockan tickar och alternativ förs fram om en ny folkomröstning, ett nyval, en hård brexit, en mjukare brexit eller ingen brexit alls. Utträdet kan också skjutas fram i tiden.

Theresa May har säkert världens svåraste jobb just nu, och ett av de minst eftertraktade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.