Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fortsatt EU-oro över rättsväsendet i Polen

EU har inte låtit sig lugnas av att två av flera kontroversiella polska rättsreformer stoppats. Unionen är redo att omedelbart försöka frysa landets rösträtt i EU om den högernationalistiska regeringen sparkar domare i Högsta domstolen.

Efter stora protester i Polen mot de planerade rättsreformerna valde landets president Andrzej Duda i måndags att oväntat lägga in sitt veto mot två av förslagen. Den mest uppmärksammade lagen skulle ha tvingat domarna i Högsta domstolen i pension och ge justitieministern makten att utse nya.

Det var första gången som presidenten trotsade regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Men EU-kommissionen oroar sig fortfarande för att rättsväsendets oberoende är hotat i den före detta kommuniststaten.

Fortsatt oro

- Den senaste veckan har några saker förändrats i Polen, och andra inte, sade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, enligt AFP, efter att kommissionärerna diskuterat ämnet i dag.

Han konstaterade att Duda gett grönt ljus åt en tredje lag som ger justitieministern rätt att utse och sparka chefer för lokala domstolar. Samtidigt har premiärministern, Beata Szydlo, insisterat på att PIS på nytt kommer att gå fram med de stoppade lagarna.

Kommissionen varnar återigen Polen för att sparka domare i Högsta domstolen.

- Om en sådan åtgärd tas är kommissionen redo att omedelbart aktivera artikel 7-proceduren, sade Timmermans, som tillade att man också vill inleda en rättsprocess mot Polen för reformen av lokala domstolar.

"Utpressning"

Unionen har aldrig tidigare använt sig av straffåtgärden i artikel 7 i EU-fördraget, som innebär att ett medlemsland kan få sin rösträtt i EU fryst. Men det är osannolikt att åtgärden, som kräver ett enhälligt beslut, skulle gå att driva igenom. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har sagt att han kommer att lägga in sitt veto.

Polens regering rasar över EU:s hot, som man kallar "utpressning".

- Alla lagar som behandlats av det polska parlamentet är i enlighet med konstitutionen och demokratiska regler, säger talespersonen Rafal Bochenek, enligt AFP.