Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Övergivna bilar på en väg i centrala Portugal, efter att en skogsbrand dragit förbi i slutet av juni. Sommarens hetta bidrog till att landet drabbades av flera svåra bränder. Arkivbild.

Forskare: Tätare värmeböljor väntar Europa

Södra Europa kommer att tvingas vänja sig vid extrema värmeböljor, varnar forskare. Vågor av hetta som kryper över 40-gradersstrecket spås bli normala redan 2050.

Flera människor fick sätta livet till i länder som Italien och Rumänien i de värmeböljor som drabbade kontinenten i somras. Det extrema vädret utlöste även dödliga skogsbränder i bland annat Portugal.

Sannolikheten för sådana värmeböljor har gjorts minst tio gångar så hög av klimatförändringarna, uppger forskarkollektivet World Weather Attribution (WWA).

"I början av 1900-talet skulle en sommar som den vi just genomlevde ha varit extremt ovanlig" säger Geert Jan van Oldenborgh vid Nederländernas kungliga meteorologiska institut i ett uttalande.

"Vi har funnit tydliga bevis för mänsklig påverkan på denna sommars rekordvärme", tillägger han. Och om mängden växthusgaser fortsätter att öka i atmosfären kommer sådant väder att bli normalt vid mitten av detta århundrade, enligt WWA:s analys.

Extrema väderhändelser kan inte sägas vara direkt orsakade av klimatförändringar, eftersom slumpmässiga variationer uppstår naturligt. Men genom att jämföra avvikelserna med datorsimuleringar av ett klimat opåverkat av koldioxidutsläpp kan forskare visa hur den globala uppvärmningen ökar sannolikheten för extrema väderfenomen, skriver The Guardian.