MOTSTÅND. En av många demonstrationer i Prag mot radarbasen.
MOTSTÅND. En av många demonstrationer i Prag mot radarbasen.

Folket säger nej till radarbas

ANNONS
|

Efter fem mil på landsväg från Prag börjar det kuperade landskapet skoga till sig. Nu är det inte långt kvar till Plzen, Tjeckiens fjärde stad och pilsnerns urkälla. Dags att svänga av och klättra upp mot de flacka böhmiska bergen. Luften anses förmodligen hälsosam här. Det ligger två sanatorier längs vägen.

Först möter jag en tjock gammal farbror med en kasse i handen. Han har kissat på sig lite och har en blöt fläck på mjukisbyxorna.

Radarbasen ska byggas vid Mirosov. Där ligger några affärer, en kyrka, en enkel restaurang, en nedlagd bar. Höns kacklar, hundar skäller. En skylt meddelar att vi befinner oss 455 meter över havet. Vid monumentet från första världskriget syns två färska kransar som en hyllning till de 50 från byn som miste livet i striderna.

ANNONS

Mycket protester närmast basen

Det är inte lätt att hitta nån som pratar annat än tjeckiska, men på apoteket står två biträden som kan lite knackig engelska.

- För oss är det inga problem med radarn, säger Vera Davidova och Renata Müllerova, som tror att opinionen för och emot är 50-50 i Mirosov.

- Intelligenta människor ser inga problem. Men i Trokavec, själva byn som ligger närmast basen, där har det varit mycket protester.

Hur kommer det sig att så få kan engelska, frågar jag.

- Därför att man inte behöver kunna det för att leva här, svarar de med enkel självklarhet.

Men om USA flyttar hit 200 soldater som planerat?

- Då ska vi lära oss ordentligt, svarar de skrattande och ritar en karta med vägen till Trokavec.

Det är tätt mellan de små byarna. I Prikosice, som mest är en vägkorsning, stannar tåget vid en väntkur som målats med graffiti i stora bokstäver. USA TERORISTI har någon skrivit. Och att Hitler och Bush är bröder - "bratri".

En romsk tonåring promenerar förbi järnvägsövergången och jag ber om hjälp att hitta. Vi förstår knappt ett ord av varandra, men han hoppar glatt babblande in i bilen och hänger med ett par timmar. I brist på annan sysselsättning och förströelse, vad det verkar.

ANNONS

"Nej till radar"

Nej, fritiden blir nog lite torftig för USA-soldaterna om de kommer hit. Snön har börjat täcka fälten i början på december, en isande vind gör att man längtar in. Trokavec visar sig ha två kaféer - båda stängda. I det ena sitter en skylt i fönstret: Nej till radar, inga utländska baser i Tjeckien.

Byn har bara 97 invånare. Men som så ofta nere i Europa är den en egen kommun med borgmästare och allt. Och runt den två kvadratmil stora militärbasen Brdy, som används av Tjeckiens eget artilleri sedan Sovjet drog sig tillbaka 1989, finns 40 borgmästare som skrivit protestbrev till USA:s blivande president Barack Obama och som i februari tänker åka till EU-parlamentet med sina klagomål.

En av dem är 67-årige Jan Neoral i Trokavec. Han ser nöjd ut när jag berättar att jag sett hans namn i ett nyhetstelegram.

Han pratar bra tyska och säger att det är två aspekter som fått en stor majoritet att säga nej till radarbasen i de omröstningar som hållits i området. Det handlar dels om hälsa, dels om den internationella situationen som kan bli farlig för Tjeckien.

Jan Neoral är pensionerad elektrotekniker och säger att han studerat radarsystem i fem år. Han är rädd för att invånarnas hälsa far illa av den elektriska energin i radarstrålen.

ANNONS

Vi sitter i det utkylda kommunhuset, där han ritar upp hur strålningen kommer att röra sig från basen som ska byggas 2,5 kilometer därifrån.

Det handlar enligt Neoral dels om en ständigt närvarande "parasitstrålning", som når fyra mil runt själva radarstrålen.

- Och två till fyra gånger om året har vi inversion här. Då studsar den koncentrerade strålningen med hela sin energi ner mot jorden igen. Sen upp och ner, om och om igen. Och det är farligt där den når marken. Det är inte bara min uppfattning. Det har jag fått från experter på fysik.

Det andra skälet till att säga nej är att USA:s missilförsvar ökar spänningarna i Europa. Ryssland har hotat med att montera upp Iskander-robotar som siktar mot anläggningarna i Polen och Tjeckien.

Och veckan före jul sa general Nikolai Solovtsov, kommendant över de strategiska missilstyrkorna, att Ryssland behöver byta ut sina kärnvapen från Sovjettiden mot en arsenal som klarar att slå igenom ett försvar som USA:s missilsköld.

Ett par dagar senare förklarade Solovtsov att den upprustningen inte är nödvändig om USA avstår från sina planer i Europa.

Saken är klar för Jan Neoral.

- Vi behöver ingen radar här. Det är bara ett spel från USA:s vapenindustri.

ANNONS

Två tredjedelar av tjeckerna är emot USA:s radar, enligt flera opinionsmätningar. Regeringen har tecknat avtal om basen, men det måste också godkännas av parlamentet där socialdemokrater och kommunister säger nej.

Frågan ska upp i vår och kan allvarligt stöka till Tjeckiens ordförandeskap i EU. Oppositionen hoppas fälla förslaget med hjälp av politiska vildar och motståndare bland regeringspartierna, i synnerhet från De gröna. Det kan leda till regeringskris.

Jan Neoral är oberoende och representerar inte något av partierna.

- Här i Trokavec finns en person som är medlem i kommunisterna, ingen annan är med i något parti. Det är likadant i de andra byarna. Vi har inte tid med politiskt spel. Vi måste arbeta, säger han och berättar att en tredjedel lever av jord- och skogsbruk, en tredjedel är pensionärer, en tredjedel pendlar till fabriker i bland annat Plzen.

Skulle inte en anläggning med 200 USA-soldater ge er jobb?

- Kommer de hit bara med 200 soldater som har gevär, kanoner och stridsvagnar, då är det okej. Vi är ju med i Nato. Och i så fall säger folk att de ska lära sig engelska. Men radarn är en fara, den behöver vi inte. Vi är emot Bush, inte USA:s folk.

ANNONS

- Jag har själv en morbror i Arizona och han har skrivit till mig att vi måste protestera. För radarn är en del i Bush-administrationens farliga upprustning.

Radar

USA:s missilförsvar

ANNONS