Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Säpo räknar  med att en tredjedel av personalen vid ryska ambassader brukar vara underrättelseofficerare. Det skulle innebära 10–15 personer på ryska ambassaden i Stockholm”, säger FOI-forskaren Michael Jonsson.  Bild: Anders Wiklund/ TT
”Säpo räknar med att en tredjedel av personalen vid ryska ambassader brukar vara underrättelseofficerare. Det skulle innebära 10–15 personer på ryska ambassaden i Stockholm”, säger FOI-forskaren Michael Jonsson. Bild: Anders Wiklund/ TT

FOI: Spionaget kommer bara att öka

Ryssland ligger bakom den stora majoriteten av alla spionfall, konstaterar FOI i en ny rapport.
Och spioneriet mot Sverige – det ökar.
– Ett hot som vi måste ta på allvar, säger FOI-forskaren Michael Jonsson.

Historien visar att krig föder fler spioner, konstaterar Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, en ny rapport.

Att fler fall av spioneri i Sverige och resten av Europa är att vänta är därför troligt med tanke på Rysslands invasion av Ukraina.

– Det här är ett hot som vi måste ta på allvar. Och i takt med att det världspolitiska läget försämras kommer spionaget bara att öka, säger Michael Jonsson, forskningsledare på FOI, i ett pressmeddelande.

Ryssland i stor majoritet

Rapporten, som baseras på europeiska fall som resulterat i fällande domar under perioden 2010 och 2021, visar att Ryssland ligger bakom den stora majoriteten av all hemlig underrättelseverksamhet i Europa.

Fallen FOI analyserat innefattar totalt 62 individer, varav 42 fällts för spionage. Michael Jonsson beskriver siffrorna som ”toppen av ett isberg”.

– Det är svårt att beskriva en typisk spion, men i vår studie är det helt klart en man med baltisk bakgrund. Sedan finns det olika typer av spioner, säger Michael Jonsson.

Rapporten tar bland annat upp män med bakgrund i militären eller underrättelsetjänsten och forskare eller tjänsteman på en myndighet som exempel på olika typer av spioner.

"En tredjedel på ryska ambassader”

Flest aktiva spioner finns i norra Europa och i Baltikum. Sverige pekas i sammanhanget ut att ha ett utsatt geografiskt läge.

Hur många aktiva spioner som finns i Sverige är svårt att säga. Förutom spionen på Scania och Volvo är ytterligare två personer anhållna i väntan på rättegång i ett annat fall.

– Det går inte att säga, men Säpo räknar med att en tredjedel av personalen vid ryska ambassader brukar vara underrättelseofficerare. Det skulle innebära 10–15 personer på ryska ambassaden i Stockholm, säger Michael Jonsson.

LÄS OCKSÅ: Göteborgare åtalas för att ha spionerat åt Ryssland

LÄS OCKSÅ: Misstänkte Volvospionen – så blev han rysk agent

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.