Historien visar att krig föder fler spioner, konstaterar Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, en ny rapport.
Att fler fall av spioneri i Sverige och resten av Europa är att vänta är därför troligt med tanke på Rysslands invasion av Ukraina.
– Det här är ett hot som vi måste ta på allvar. Och i takt med att det världspolitiska läget försämras kommer spionaget bara att öka, säger Michael Jonsson, forskningsledare på FOI, i ett pressmeddelande.
Ryssland i stor majoritet
Rapporten, som baseras på europeiska fall som resulterat i fällande domar under perioden 2010 och 2021, visar att Ryssland ligger bakom den stora majoriteten av all hemlig underrättelseverksamhet i Europa.
Fallen FOI analyserat innefattar totalt 62 individer, varav 42 fällts för spionage. Michael Jonsson beskriver siffrorna som ”toppen av ett isberg”.
– Det är svårt att beskriva en typisk spion, men i vår studie är det helt klart en man med baltisk bakgrund. Sedan finns det olika typer av spioner, säger Michael Jonsson.
Rapporten tar bland annat upp män med bakgrund i militären eller underrättelsetjänsten och forskare eller tjänsteman på en myndighet som exempel på olika typer av spioner.
"En tredjedel på ryska ambassader”
Flest aktiva spioner finns i norra Europa och i Baltikum. Sverige pekas i sammanhanget ut att ha ett utsatt geografiskt läge.
Hur många aktiva spioner som finns i Sverige är svårt att säga. Förutom spionen på Scania och Volvo är ytterligare två personer anhållna i väntan på rättegång i ett annat fall.
– Det går inte att säga, men Säpo räknar med att en tredjedel av personalen vid ryska ambassader brukar vara underrättelseofficerare. Det skulle innebära 10–15 personer på ryska ambassaden i Stockholm, säger Michael Jonsson.
LÄS OCKSÅ: Göteborgare åtalas för att ha spionerat åt Ryssland
LÄS OCKSÅ: Misstänkte Volvospionen – så blev han rysk agent
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.