En afghansk barnfamilj, väntandes på matdonationer i ett flyktingläger i Kabul under måndagen.
En afghansk barnfamilj, väntandes på matdonationer i ett flyktingläger i Kabul under måndagen. Bild: Bernat Armangue

FN varnar: En miljon afghanska barn riskerar svälta ihjäl

Det rådande läget i Afghanistan kan leda till fattigdom och massvält. Det befarar Förenta Nationerna, som varnar extra för ungas utsatthet. Enligt organisationen riskerar en miljon barn dö om inte bistånd når landet snart.

ANNONS
|

Enligt FN kan miljontals afghaner stå utan mat före vintern nalkas, rapporterar The New York Times. Varningen kom i samband med en konferens i Genève under måndagen, där representanter för FN:s medlemsländer träffats för att samla in biståndspengar åt Afghanistans invånare.

Särskilt i fara är barnen, menar flera ledande FN-representanter. Enligt dem står en miljon unga i riskzonen för svält, något som blir verklighet om förnödenheter inte omedelbart når landet.

LÄS MER:Majoritet kräver utvärdering av Afghanistan

”Står inför den farligaste timmen”

Under sitt tal på konferensen uttryckte FN:s generalsekreterare António Guterres att den värsta krisen kan komma att drabba det afghanska folket nu, trots allt som redan hänt.

ANNONS

– Efter årtionden av krig, lidande och osäkerhet står de inför den kanske farligaste timmen, sade Guterres enligt tidningen, och tillade att en av tre afghaner i dagsläget inte vet var eller hur de ska få sin nästa måltid.

Utöver talibanernas maktövertagande i somras led befolkningen redan svårt. Tillgången till mat och förnödenheter var låg, och enligt Världslivsmedelsprogrammet, WFP, har den senaste tidens torka resulterat i att drygt 40 procent av årets skörd gått förlorad. Vetepriset har gått upp med 25 procent, och WFP:s eget matlager väntas sina i slutet av september.

Samlade in drygt 8,6 miljarder kronor

Konferensen under måndagen hade som syfte att samla in biståndspengar åt det afghanska folket, något GP tidigare rapporterat om. Målet – på drygt 5,2 miljarder kronor – slogs med råge.

Enligt Guterres lovade världssamfundets representanter på plats att bidra med biståndspengar på över en miljard dollar, eller drygt 8,6 miljarder kronor. USA ämnar exempelvis donera drygt 550 miljoner kronor, medan Kina och Pakistans bistånd redan är på väg.

LÄS MER:FN fördömer talibaners våld mot demonstranter

LÄS MER:Amerikansk veteran: Vi förstod inte Afghanistan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS