Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnor och barn som är släktingar till IS-stridande i flyktinglägret al-Hol i Syrien. Arkivbild.

FN vädjar: Ta tillbaka IS-familjer

FN vädjar till länder att ta hem medborgare med kopplingar till IS som sitter fängslade i Syrien och Irak.

Sedan terrorrörelsens kollaps har utländska stridande IS-anhängare från nästan 50 länder gripits i Syrien och Irak.

Runt 55 000 personer med kopplingar till terrorrörelsen har tagits till fånga. Det är personer som stridit för IS eller har kopplingar till terrorrörelsen genom att vara barn till eller gift med en IS-anhängare.

Flera av dem kommer från andra länder, och vad som ska hända med dem, om de ska få komma tillbaka till sitt hemland eller få hjälp att ta sig från lägret, har varit – och är – en het potatis för många stater.

Till hemlandet

I ett öppningstal i FN:s råd för mänskliga rättigheter som sammanträder under tre veckor i Genève vädjar Michelle Bachelet, FN:s människorättschef, till länderna att ta ansvar för sina medborgare och ta tillbaka IS-familjerna.

- Utländska familjemedlemmar bör skickas tillbaka till hemlandet, såvida de inte ska ställas inför rätta för brott i enlighet med internationella normer, säger Bachelet.

Barn drabbas hårt

Bara i lägret al-Hol i Syrien befinner sig över 11 000 anhöriga och barn till utländska IS-stridande.

Bachelet betonar att barn till stridande föräldrar redan lidit mycket och säger att de och deras föräldrar inte bör göras statslösa.

- Barn i synnerhet har drabbats hårt av grova kränkningar av deras rättigheter, det gäller även de som kan ha blivit hjärntvättade eller rekryterade till IS för att begå våldshandlingar.