Flera explosioner skakade kärnkraftverket i Zaporizjzja under helgen. Nu ska inspektörer från FN:s atomenergiorgan, IAEA, inspektera skadorna, rapporterar Reuters.
Beskjutningen kring kärnkraftverket kommer i ett läge där Ryssland nyligen dragit sig tillbaka från staden Cherson, skickat ett robotregn över stora delar av Ukraina och fortsätter att beskjuta ukrainska ställningar i öster. Det är oklart vilken sida som ligger bakom beskjutningen, men Rafael Grossi, chef för IAEA, vädjar nu om besinning.
– Vem som än är ansvarig: det här måste upphöra omedelbart. Jag har sagt det många gånger förut, ni leker med elden, säger han i ett uttalande.
Inspektörer kan nekas tillgång
IAEA:s team på plats säger, med hänvisning till kärnkraftverkets ledning, att vissa byggnader, system och utrustning har skadats i beskjutningen, men inget ska vara kritiskt för säkerheten.
Under måndagen planeras en inspektion av skadorna, men den ryska kärnkraftsmyndigheten Rosenergoatom har meddelat att det finns gränser för vad IAEA:s inspektörer kommer att få tillgång till.
– Om de vill inspektera en anläggning som inte har något med kärnkraftssäkerhet att göra så kommer de att nekas tillgång, säger en rådgivare till Rosenergoatoms vd, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.
Attackerna har spätt på oron för en ny kärnkraftsolycka i landet där historiens hittills värsta ägde rum 1986 i Tjernobyl. Kärnkraftverket i Zaporizjzja stod för cirka en femtedel av Ukrainas strömförsörjning innan invasionen i februari och har tvingats använda reservgeneratorer flera gånger då elledningar skadats av beskjutning. Reaktorerna är avstängda, men det finns en risk för att kärnbränslet kan överhettas om strömmen till kylsystemet bryts, skriver Reuters.
Båda sidor anklagar varandra för beskjutningen.
LÄS OCKSÅ: Ryska soldater verkar ha skjutits på nära håll
LÄS OCKSÅ: Så försvinner ukrainska barnhemsbarn i Ryssland
LÄS OCKSÅ: Ryssland: Provocerande att neka Lavrov inträde
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.