Regeringstrogna soldater i Venezuelas huvudstad Caracas i samband med de regeringskritiska protesterna i fjol. Arkivbild,
Regeringstrogna soldater i Venezuelas huvudstad Caracas i samband med de regeringskritiska protesterna i fjol. Arkivbild,

FN: Utred regeringsstödda mord i Venezuela

FN:s människorättschef kräver en internationell utredning av mord och andra övergrepp i Venezuela. Detta sedan en rapport visar att hundratals människor avrättats av polisen, under president Nicolás Maduros hårdföra styre.

ANNONS
|

Säkerhetsstyrkor dödade över 500 människor mellan juli 2015 och mars 2017, under förevändning att det handlade om brott, enligt FN. De har agerat under straffrihet och inte kunnat åtalas för insatserna, där falska bevis – som vapen – påstås ha placerats ut för att få det att se ut som att offren dödats i eldväxling med styrkorna, skriver BBC.

- Misslyckandet att ställa säkerhetsstyrkor till svars för så allvarliga brott mot mänskliga rättigheter pekar på att rättsstaten praktiskt taget inte existerar i Venezuela, sade FN:s människorättschef Zeid Ra'ad Al Hussein, i samband med att en rapport släppts om situationen i det oroliga landet, enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Internationell utredning

FN:s människorättskontor uppmanar nu den venezuelanska regeringen att ställa de misstänkta mördarna inför rätta och meddelar att rapporten skickats till den internationella brottmålsdomstolen ICC, vars åklagare inledde en preliminär brottsutredning redan i februari om de dödsoffer som krävdes i samband med omfattande protester mot Maduro, skriver Reuters.

Zeid Ra'ad Al Hussein har också bett FN:s råd för mänskliga rättigheter att tillsätta en utredning på högsta nivå för att utreda händelserna i Venezuela.

FN:s utredare har nekats inresa till Venezuela, så rapporten bygger på kartläggningar som har genomförts med hjälp av intervjuer och andra undersökningar som utförts på plats av människorättsorganisationer.

Statsåklagare i landsflykt

Vissa delar av rapporten bygger på information från den tidigare statsåklagaren Luisa Ortega Diaz, som avskedades av Maduro i augusti och nu lever i landsflykt, skriver AFP.

De över 500 dödsoffren som misstänks ha mördats av säkerhetsstyrkor kommer i stor utsträckning från fattiga delar av Venezuela. De väpnade insatserna var utformade för att få Maduro att framstå som beslutsam vad gäller bekämpning av brottslighet.

Rapporten tar också upp dödsoffren som krävdes under protesterna förra året, då säkerhetsstyrkor misstänks ha dödat minst 46 människor. Sammanlagt krävdes över 120 liv under protesterna.

TT

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro genomförde ett omstritt val till en konstituerande församling i augusti i fjol, som ledde till våldsamma protester. Minst 125 människor miste livet i oroligheterna. Oppositionen bojkottade valet och fortsätta att använda den tidigare folkvalda församlingen, parlamentet.

Maduro meddelade därefter att presidentvalet skulle tidigareläggas och utropades sedermera till segrare. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Landet lider nu av hyperinflation och en till synes bottenlös ekonomisk nedgång. Regimen sitter dock kvar, och skyller problemen på en kapitalistisk komplott.

Källor: AFP, Reuters, Forbes

ANNONS