Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft oroar sig för att den somaliska valplanen inte ska genomföras.

FN uppmanar Somalia genomföra val

En delegation från FN:s säkerhetsråd besökte Somalia på torsdagen och insisterade att landet ska hålla val i augusti som planerat. De varnade också för att politiska gräl kan få processen som är avsedd att signalera en växande stabilitet i landet att spåra ur.

Somalias parlament har hittills inte stött den valplan som regeringen har lagt fram. Bryt dödläget, löd uppmaningen från delegaterna i FN:s säkerhetsråd.

- Vi är väldigt oroade för att någon ska försöka plocka delar ur uppgörelsen, för mycket snart kan alltihop trassla till sig, sade den brittiske FN-ambassadören Matthew Rycroft.

Det var meningen att Somalia skulle hålla ett nationellt val enligt principen en person, en röst. Men med al-Qaidas närvaro, osäkerhet och inhemskt politiskt käbbel var regeringen tvungen att medge att det skulle vara omöjligt.

I stället föreslogs ett system där klanutsedda elektorer skulle välja parlamentsledamöter till underhuset, medan överhuset skulle bestå av regionala ledamöter.

Men några parlamentariker, som är måna om att sitta kvar så länge som möjligt, blockerar fortfarande förslaget till valmodell.

- Vi uppmanar parlamentet att godkänna den modellen som ett extremt brådskande ärende, sade Rycroft.