Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man framför förstörda byggnader i Douma. Bilden är från tidigare i veckan.

FN-team beskjutet i Douma – OPCW försenas

Personal från FN har beskjutits i Douma i Syrien under rekognoscering för att bedöma säkerhetsläget. Det är nu oklart när OPCW:s experter kan komma in i staden för att utreda en misstänkt kemvapenattack.

Under tisdagen begav sig en säkerhetsgrupp från FN in i Douma för att rekognoscera på två platser. Experterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) väntar på att få tillgång till staden där en misstänkt kemvapenattack ägde rum den 7 april.

På den första platsen samlades en stor mängd människor och gruppen bestämde för att dra sig tillbaka, sade Ahmet Üzümcü, OPCW:s chef, vid ett möte på organisationens huvudkontor under onsdagen.

På den andra platsen blev FN-personalen beskjuten och en sprängladdning detonerade. Säkerhetsgruppen återvände då till huvudstaden Damaskus.

Ingen av dem skadades, enligt en FN-källa.

Det var tänkt att experterna skulle gå in i Douma under onsdagen och inleda sitt arbete. Men nu är det oklart när de kan bege sig dit.

Enligt Ahmet Üzümcü kommer det bara att ske när OPCW:s personal har obegränsad tillgång till platserna.

Experterna från OPCW anlände till Damaskus i helgen samtidigt som USA, Frankrike och Storbritannien genomförde robotattacker mot vad det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon beskrivit som tre kemvapenanläggningar i Syrien.