Burmas militärchef Min Aung Hlaing. Arkivbild.
Burmas militärchef Min Aung Hlaing. Arkivbild.

FN: Systematiska övergrepp i Burma

Vittnesmål från rohingyer från Burma tyder på "ett konsekvent, systematiskt mönster av handlingar som lett till grova kränkningar av mänskliga rättigheter och som påverkat hundratusentals människor", säger en grupp FN-utredare efter ett besök i grannlandet Bangladesh.

ANNONS
|

OHCHR varnar för att dödstalet från den militärinsats som pågått i Rakhine sedan den 25 augusti är okänt, men "kan visa sig vara extremt hög".

Flyktingar i Bangladesh har vittnat om metodiska övergrepp från militären, som mord, tortyr, våldtäkter och mordbränder, enligt FN-utredarna.

Burmesiska myndigheter godkände på fredagen att FN återupptar hjälpsändningarna till de norra delarna av Rakhine. Biståndet till regionen har varit fryst under två månader. Men FN:s livsmedelsprogram WFP har trots konflikten kunnat fortsätta leverera mat till omkring 140000 människor i centrala Rakhine.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har pratat med Burmas militärchef och uttryckt oro över våldet mot den muslimska folkgruppen rohingya. Tillerson uppmanade Min Aung Hlaing att hjälpa regeringen i Burma med att få stopp på våldsamheterna och se till att rohingyerna kan återvända på ett säkert sätt, enligt ett uttalande från amerikanska utrikesdepartementet.

ANNONS

Över 600000 rohingyer har flytt från Burma till grannlandet Bangladesh sedan armén inledde den omfattande militärinsatsen i Rakhine efter gerillaattacker mot bland annat polis- och militärposteringar.

TT-Reuters

Fakta: Folkgruppen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Folkgruppen tros uppgå till 1,5 miljoner–2 miljoner människor.

Sedan slutet av augusti har över 600000 människor – den stora majoriteten rohingyer – flytt Burma över gränsen till Bangladesh sedan militären i Burma inlett vad FN kallar "ett skolboksexempel på etnisk rensning".

ANNONS